Ο Άγιος Χαράλαμπος Λεσινίτσας

Στις 10 Φεβρουαρίου τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού που ήταν Ιερέας στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Γεννήθηκε το 89 μ. Χ. και μαρτύρησε σε ηλικία 113 ετών όταν ξέσπασε διωγμός εναντίον των Χριστιανών, στα χρόνια του Σεπτιμίου Σεβήρου (202 μ.Χ.).

Στη Λεσινίτσα υπήρχε Ναός προς τιμήν του δίπλα από το γεφύρι που πήρε και αυτό την ίδια ονομασία, το γεφύρι του Αη Χαράλαμπου. Ο Ναός είχε χτιστεί στη ρίζα του βράχου με πρωτοβουλία του Φώτιου Λέζου όταν γεννήθηκε ο γιος του Χαράλαμπος. Βρισκόταν στο σταυροδρόμι 5 μονοπατιών και ξεπροβόδιζε τους ταξιδιώτες που ζητούσαν την ευχή και την βοήθειά του ανάβοντας ένα κερί καθώς περνούσαν. Τον Ναό αυτό τον κατεδάφισαν αργότερα στα Ενβερικά χρόνια για να περάσει ο αμαξωτός δρόμος που συνδέει την Κάτω με την Άνω Λεσινίτσα. Υπολείμματα των παλαιών τοιχείων σώζονται ακόμα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος και την ελευθερία στο θρησκεύειν, ξαναχτίστηκε στο σημείο ένα όμορφο εκκλησάκι με δωρητές τους Χαράλαμπο Καλαντζή και Σταύρο Πιλιαφά και χτίστη τον Βασίλη Λέζο (Λιάρη). Στις 10 Φεβρουαρίου του 2000 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ναού με πλήθος κόσμου και την παρουσία των δύο ιερέων Μιχαήλ Ζίγκου και Ευθύμιου Τζώλου.

Από τα θυρανοίξια του Ναού το 2000. (φωτογραφία από την εφημερίδα ο Παλμός της Λεσινίτσας)

Τον Αύγουστο του 2021, με ενέργειες της Νεολαίας της Λεσινίτσας, μια μικρή ομάδα προέβει σε εργασίες συντήρησης του Ναού οι οποίες περιλάμβαναν στοκαρίσματα και τριψίματα, βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά, σχεδίασμα εκκλησιαστικών σχεδίων και την αναγραφή πάνω από την είσοδο του ονόματος του Αγίου Χαραλάμπους.

Εσωτερικό (πριν και μετά).
Εξωτερικό (πριν και μετά)

Ο Άγιος να προσφέρει βοήθεια στους κτήτορές του και σε όλους τους χωριανούς μας, ιδιαίτερα σε όσους γιορτάζουν.