Δωρεά και τοποθέτηση Ιερών Εικόνων στη Μονή Αγίου Αθανασίου Λεσινίτσας

Με συντονισμένες προσπάθειες των μελών της ομάδας του lesinitsa.gr, τοποθετήθηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου της Λεσινίτσας τέσσερις ιερές εικόνες. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών για την αναβίωση και διατήρηση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Μονής, που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές με την πάροδο των χρόνων.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Παναγία.
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Αθανάσιος.

Η Μονή του Αγίου Αθανασίου, γνωστή και ως Μονή Γερμανού, έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Χτίστηκε αρχικά τον 17ο αιώνα και αποτέλεσε κέντρο πνευματικής ζωής και θρησκευτικής λατρείας για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και καταφύγιο για τους αγωνιστές των Εθνικών μας Αγώνων. Μετά από αιώνες λαμπρής ιστορίας, η Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές. Η εγκατάλειψη, η φυγή του πληθυσμού και η αδράνεια των υπηρεσιών οδήγησαν στην κατάρρευση του Ναού τον χειμώνα του 2017. Παρά τις καταστροφές, οι προσπάθειες αναστήλωσης και διατήρησης συνεχίζονται αδιάκοπα. Μπορείτε να διαβάσετε ένα σύντομο ιστορικό της Μονής σε παλαιότερο άρθρο μας.

Οι εν λόγω εικόνες, οι Δεσποτικές, του εικονοστασίου (τέμπλου), που δεν υπάρχει πλέον μετά την κατάρρευση του Ναού, τοποθετήθηκαν πάνω στους κίονες κοντά στο Ιερό. Οι εικόνες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν σύμβολα πίστης και ευλάβειας, προσφέροντας ένα σημείο εστίασης για τους πιστούς κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών. Η τοποθέτησή τους στους κίονες διασφαλίζει ότι οι εικόνες θα είναι ορατές και θα λατρεύονται, ακόμα και χωρίς το παραδοσιακό εικονοστάσιο.

Η τοποθετημένη εικόνα της Παναγίας.

Επιπλέον των εικόνων, τοποθετήθηκαν και δύο κανδήλια εκατέρωθεν. Τα κανδήλια, τοποθετημένα με προσοχή και ευλάβεια, φωτίζουν τις εικόνες, προσδίδοντας έναν επιπλέον συμβολισμό φώτισης της ψυχής και της πίστης.

Κανδήλι έμπροσθεν των εικόνων.

Οι εικόνες αποτελούν δωρεές των κάτωθι:

1. Εικόνα Χριστού – Άρης Χρήστος Μπίτας.
2. Εικόνα Παναγίας – Εις μνήμην Παναγιώτου και Ερασμίας Μπαλκώνη, από τα τέκνα, τα εγγόνια και τα δισέγγονα.
3. Εικόνα Ιωάννου Προδρόμου – Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας εκ Τριπόλεως Αρκαδίας και οικείοι αυτού.
4. Εικόνα Άγιου Αθανασίου – Εκ της ομάδας του lesinitsa.gr.

Η ομάδα του lesinitsa.gr παραμένει αφοσιωμένη και συνεχίζει το έργο και τις δράσεις της με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο μας. Κάθε ενέργεια, όπως αυτή της τοποθέτησης των νέων εικόνων, αποτελεί ένα βήμα προς τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας τη σύνδεση με τις ρίζες μας και διασφαλίζοντας την πνευματική μας συνέχεια.

Άρης Χρήστος Μπίτας