Στο πλαίσιο των διήμερων θρησκευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία της ομάδας του lesinitsa.gr με τον Σύλλογο «Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός», που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουλίου 2024 στη Λεσινίτσα, πραγματοποιήθηκε επίσης ιερά Ακολουθία έξω από τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λεσκοβέτσι. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν επιπλέον την ανάβαση και τη Θεία Λειτουργία στον Προφήτη Ηλία (Αηλιά) στις 20 Ιουλίου, καθώς και τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στο Κωτσιάτι στις 21 Ιουλίου.
Η ιερά Παράκληση του Αγίου Νικολάου τελέστηκε σε συνδυασμό με τις άλλες εορτές του διημέρου και με αφορμή την αναβληθείσα, λόγω εκτάκτου ανάγκης του ιερέως, ακολουθία που είχε οργανωθεί από την ομάδα του lesinitsa.gr και είχε οριστεί για τις 23 Ιουνίου (ημέρα της πεζοπορίας στη Στουγάρα).
Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο. Γεννήθηκε το 270 στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) από ευσεβείς και πλούσιους γονείς. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325). Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας και ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Τιμάται ιδιαίτερα σε όλον τον ελληνικό χώρο και θεωρείται ο προστάτης των θαλασσών και των ναυτικών.
Στη Λεσινίτσα, αν και ορεινό χωριό, ο Άγιος τιμάται με πέντε ναούς: στην είσοδο του χωριού στην Κλεισούρα (πλέον δεν υπάρχει, έχει καταστραφεί ολοσχερώς), στο Χαλιοπούλι, στου Μάη, στην Πάνω Μεριά και στο Λεσκοβέτσι. Μία εικασία για αυτό μπορεί να είναι η συχνή και σε μεγάλο βαθμό μετανάστευση των Λεσινιτσιωτών από πολύ παλιά στα πέρατα της Γης, και με αυτόν τον τρόπο οι πολυταξιδεμένοι συγχωριανοί μας δέονταν ώστε να έβρισκαν «ήρεμες θάλασσες».
Ο Άγιος Νικόλαος στο Λεσκοβέτσι αποτελεί μια παλαιά και ιστορική εκκλησία στους πρόποδες της Στουγάρας, χτισμένη με αγάπη από τους προγόνους μας. Όπως όλοι οι ναοί του χωριού μας, υπέστη καταστροφές από τη φρικτή λαίλαπα του αθεϊστικού καθεστώτος και των διωγμών. Πριν την απαγόρευση της θρησκείας το 1967, η εκκλησία υπήρξε σημείο θρησκευτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που προσέλκυαν πλήθος χωριανών. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την τελευταία θρησκευτική τελετή εκεί, αφήνοντας την σε ερειπωμένη κατάσταση. Ωστόσο, οι μνήμες των παλιών εορτασμών παραμένουν ζωντανές στους μεγαλύτερους, δίνοντας ελπίδα για την αναβίωση του ναού.
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω ιστορική φωτογραφία εν είδη καρτ-ποστάλ με την αφιέρωση στο πίσω μέρος «Στο Λεσκοβέτσι στην εκκλησία – Πρώτοι οι δάσκαλοι Βαλκώνης-Παρτάλης».
Με πρωτοβουλία της ομάδα του lesinitsa.gr πραγματοποιήθηκαν την 22α Ιουνίου 2024 (προηγούμενη ημέρα της αναβληθείσας ακολουθίας), εργασίες καθαρισμού της ερειπωμένης εκκλησίας. Συγκεκριμένα, απομακρυνθήκαν συσσωρευμένα απορρίμματα, έγινε αποψίλωση της πυκνής βλάστησης σε ορισμένα σημεία καθώς και των χόρτων στον αύλειο χώρο.
Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, μετά τη Λειτουργία στην Αγία Παρασκευή στο Κωτσιάτι, μεταβήκαμε περί τις 10:30 στον Άγιο Νικόλαο. Αφού έγιναν οι απαραίτητες ετοιμασίες, όπως στερέωση της εικόνας του Αγίου στον υπεραιωνόβιο Πλάτανο, σημαιοστολισμός κτλ., ο πατέρας Νικόδημος, ξεκίνησε την τέλεση της Παράκλησης με τους πιστούς στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.
Μετά την Παράκληση, ο ιερέας αναφέρθηκε στην ιστορική και πνευματική σημασία της εκδήλωσης για την κοινότητά μας, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία υπέρ της αναστήλωσης των ιερών χώρων. Ευχήθηκε δε, του χρόνου να τελέσουμε ακολουθία και μέσα στον Ναό, αφού με τη θέληση όλων των Λεσινιτσιωτών μπορούν να γίνουν θαύματα, όπως έγινε με τις περισσότερες εκκλησίες του χωριού.
Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο συνταξιούχος δάσκαλος Γιώργος Μέλλος, που μεγάλωσε σε αυτή τη γειτονιά, ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε όλους, ευχήθηκε και αυτός με τη σειρά του για την αναστήλωση του Ναού, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτόν τον σκοπό.
Τέλος, εκ μέρους της ομάδας του lesinitsa.gr, ανακοινώθηκε στους παρευρισκομένους ότι η πρωτοβουλία για την τέλεση της ιεράς ακολουθίας στο συγκεκριμένο ναό, δεν είναι μόνο θέμα πίστης, αλλά και μια πράξη σεβασμού προς την ιστορία μας και παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, μία πράξη ευαισθητοποίησης για την αποκατάστασή του, αναδυκνείοντας τη σημασία που αποδίδουμε στη διατήρηση και την αποκατάσταση των θρησκευτικών μας μνημείων. Αυτό, φυσικά επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεργασία όλων των φορέων της Λεσινίτσας: Κοινοτικής Αρχής, Συλλόγων, Αδελφοτήτων, αλλά και των πιστών που θα ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή.
Βοήθεια σε όλους ο Άγιος Νικόλαος!
Οδυσσέας Σέκκας
Άρης Χρήστος Μπίτας