Παρουσίαση του βιβλίου «Λεσινίτσα, Μια Σταγόνα Ιστορίας»

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025, η αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος γέμισε ασφυκτικά, καθώς φιλοξένησε την παρουσίαση του βιβλίου «Λεσινίτσα, Μια Σταγόνα Ιστορίας», των συγγραφέων κ. Θωμά Μπαλκώνη και κ. Θανάση Τσάκα (βλ. το άρθρο της 6-1-2025). Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Λεσινίτσα, Τουριστικός Προορισμός» και τους δύο συγγραφείς, με τον Οδυσσέα Σέκκα (έναν από τα ιδρυτικά μέλη του lesinitsa.gr) να αναλαμβάνει τον συντονισμό της παρουσίασης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αγωνιστών του τόπου μας, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όσους πάλεψαν για τη διατήρηση της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βορείου Ηπείρου.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών.

Στη συνέχεια, ο κ. Θωμάς Μπαλκώνης παρουσίασε το βιβλίο και τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή του. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη να αποτυπωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας για τις επόμενες γενιές.

Οι ομιλητές και οι παρεμβάσεις

Αρκετοί εξέχοντες ομιλητές έλαβαν στη συνέχεια τον λόγο, προσφέροντας πολύτιμες απόψεις.

Ομιλίες προσκεκλημένων.

Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός, χαρακτήρισε το βιβλίο ως τον «24ο κρίκο στην αλυσίδα» της ιστορίας της περιοχής του Δελβίνου και των Αγίων Σαράντα, τονίζοντας τη σύνδεσή του με την ευρύτερη πολιτιστική κληρονομιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ο κ. Νίκος Κατσαλίδας, βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής της ιστορικής αλήθειας, παρομοιάζοντας τη γνώση με «σταγόνες ιστορίας» που πρέπει να διαφυλαχθούν. Σήμερα όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι ημέρα δόξας και ημέρα μνήμης όσων Λεσινιτσιωτών αγωνίστηκαν δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους.

Ο μουσικός και καθηγητής κ. Κώστας Νούσιας, μέσα από την επιστολή του, μίλησε για την ελληνική ταυτότητα της περιοχής, τονίζοντας ότι η παράδοση και η γλώσσα της αποτελούν αδιάσειστα τεκμήρια της ιστορικής της διαδρομής. Ο κ. Νούσιας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχαιοελληνική μας ταυτότητα: στις «πέτρες που μιλούν ελληνικά» και στην «θέα Άρτεμις», που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν «χωρούν αμφισβήτησης για την ελληνική προέλευση».

Ο κ. Λευτέρης Πάσχος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας αναφέρθηκε γενικότερα στους συγγραφείς του βιβλίου, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύτιμη πηγή ιστορικών πληροφοριών.

Ο κ. Παρασκευάς Μπένος, ιατρός από την Τρίπολη, περιέγραψε το βιβλίο ως «ορμητικό χείμαρρο αποκάλυψης της αληθινής ιστορίας» και πρότεινε την εισαγωγή του στη σχολική εκπαίδευση.

Ο κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης, Πρόεδρος Σ.Φ.Ε.Β.Α. Θεσσαλονίκης, ακολούθησε με τη δική του ομιλία (απομακρυσμένα). Ξεκίνησε με τη ρήση του Ευριπίδη «Όλβιος εστί όστις τής Ιστορίας έσχε μάθησιν» που σημαίνει: Μακάριος και προοδευτικός όποιος από την ιστορία παίρνει μαθήματα. Επιπλέον, τόνισε πως ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Σεβαστιανός τους είχε αφήσει παρακαταθήκη να διασωθεί η ιστορία της Βορείου Ηπείρου.

Ο κ. Νίκος Μπούζης, συνταξιούχος ερευνητής του ΕΜΠ και πρώην αξιωματικός μίλησε για τη σημασία των ιστορικών καταγραφών και τη διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης. Η σημασία να διατηρηθεί η επαφή με τις ρίζες και η συμβολή των νέων είναι απαραίτητη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός» κ. Κώστας Τσάκας ανέφερε τη σημασία συγχρηματοδότησης τέτοιων προσπαθειών, κάτι το οποίο έπραξε ο Σύλλογος.

Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του, συζητώντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορίας και της δημιουργίας περισσότερων έργων που θα αναδεικνύουν την ιστορία μας.

Αλληλεπίδραση με το κοινό.

Ο κ. Θύμιος Μπάμπουλης και ο κ. Αριστοτέλης Παππάς τόνισαν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην κατανόηση του παρελθόντος και στη διαμόρφωση της συλλογικής ταυτότητας.

Ανάμεσα σε πολλούς ξεχώρισα τα λεγόμενα του εκπαιδευτικού κ. Χριστόφορου Μπάμπουλη προς τους δύο συγγραφείς ότι πέρα από την ειδικότητα που τους είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, επιτυχημένος γιατρός, δερματολόγος-αφροδισιολόγος ο Θωμάς Μπαλκώνης και ταλαντούχος μουσικός ο Θανάσης Τσάκας, μας επέτρεψαν να γνωρίσουμε και αυτή την πλευρά τους ως συγγραφείς, με αποτέλεσμα να εκπλαγούμε ευχάριστα.

Οι ομιλίες έκλεισαν με τον έτερο συγγραφέα κ. Θανάση Τσάκα, ο οποίος τόνισε την αξία της γνώσης της ιστορίας ως θεμέλιο για το μέλλον αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη συγγραφή και την ανεύρεση των πληροφοριών, διασαφηνίζοντας επίσης ότι οποιαδήποτε παράληψη δεν έγινε σκόπιμα και η ιστορία της Λεσινίτσας είναι τόσο μεγάλη σαν ωκεανός, ώστε το συγκεκριμένο βιβλίο να αποτελεί μία σταγόνα.

Ένα βιβλίο που εμπνέει

Το σύγγραμμα «Λεσινίτσα, Μια Σταγόνα Ιστορίας» δεν είναι απλώς ένα βιβλίο που καταγράφει τα γεγονότα· είναι ένας καθρέφτης της μνήμης μια σπίθα που φωτίζει το δρόμο προς το μέλλον. Όπως ειπώθηκε και στην εκδήλωση από τον κ. Νίκο Κατσαλίδα, «η ιστορία είναι κομμάτι της ζωής μας – κάποιες φορές χαμογελάει, άλλες στάζει αίμα». Η γνώση του παρελθόντος δεν είναι απλώς μια υποχρέωση· είναι μια ηθική ευθύνη.

Με την έκδοση αυτού του βιβλίου, οι συγγραφείς καλούν όλους να θυμηθούν, να μάθουν και να τιμήσουν εκείνους που αγωνίστηκαν για την ταυτότητα και την ελευθερία αυτού του τόπου. Οι νέες γενιές οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας, να καλλιεργήσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο τόπος μας χρειάζεται όσο ποτέ, τόσο η ατομική ευθύνη του καθενός ξεχωριστά, όσο και η συλλογική δράση ενάντια σε κάθε είδους «απειλές» της δημοκρατίας, ενάντια στα επίδοξα σχέδια κάποιων που θέλουν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Θα τα καταφέρουμε, έχοντας πάντα στη συλλογική μας μνήμη τους προγόνους μας, τους παππούδες μας, που πολέμησαν για αυτόν τον τόπο αποδεικνύοντας πως η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος αλλά στο πάθος!

Με το μήνυμα «Η γνώση της ιστορίας μας είναι παρακαταθήκη για το μέλλον!», η εκδήλωση έκλεισε με ευχές για το βιβλίο και την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ευδοξία Κυριαζή