Η Ιερά Παράκληση προς την Θεοτόκο που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2024 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Λεσινίτσα, αποτέλεσε ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός, με την προσέλευση πλήθους πιστών (άνω των 80 ατόμων) να υπογραμμίζει τη βαθιά σύνδεση των Λεσινιτσιωτών με την ελληνική παράδοση και την ορθόδοξη πίστη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ομάδα του lesinitsa.gr, που έθεσε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των φίλων του χωριού μας για την ανάγκη αναστήλωσης αυτού του ναού.
Ο ναός, γνωστός και ως ΑηΓιώρης, αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, χτισμένος πριν από περίπου έναν αιώνα από τον ιατρό Βασίλειο Λέζο. Η αρχιτεκτονική του ήταν σταυροειδής, μια ιδιαίτερη μορφή που αντανακλά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις θρησκευτικές γνώσεις των κατασκευαστών αυτού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του αθεϊστικού καθεστώτος, υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς μετατράπηκε σε εργοστάσιο απόσταξης φασκόμηλου (σφακίδι). Αυτή η μετατροπή όχι μόνο αλλοίωσε τη φυσική δομή και την στατικότητά του, αλλά επίσης προσέβαλε τη θρησκευτική πίστη, αφήνοντας τον σε μια κατάσταση εγκατάλειψης για δεκαετίες. Αναφορά στον ναό κάνει και ο αείμνηστος Βασίλειος Μπαράς στο έργο του «Το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου και οι γειτονικές του περιοχές» στη σελίδα 19. Συγκεκριμένα αναφέρει την αρχαία επιτύμβια στήλη που είχε εντοιχιστεί εκεί.
Τις προηγούμενες της εκδήλωσης ημέρες, είχε πραγματοποιηθεί καθαρισμός του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, από ομάδα εθελοντών, οι οποίοι εργάστηκαν με επιμονή για να απομακρύνουν την πυκνή βλάστηση και τα δέντρα που είχαν φυτρώσει εντός του κτίσματος. Οι εθελοντές που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια αλλά και στις μετέπειτα ετοιμασίες για την τέλεση της ακολουθίας είναι οι, Θοδωρής Τσέκος, Γιώργος Γάτσιος, Πάρις Λίτσας, Δημοσθένης Σέκκας, Λευτέρης Σέκκας, Λεωνίδας Σέκκας, Οδυσσέας Σέκκας (υπογράφων του άρθρου), Κώστας Κωτσικόρης, Θανάσης Λίτσας, Γιώργος Κωτσικόρης, Δανάη Κωτσικόρη, Δήμος Χρήστος. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης, καθώς ο χώρος κατέστη κατάλληλος για την υποδοχή των πιστών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε επίσης το πλακόστρωτο δάπεδο του Ναού με ένα ιδιαίτερο κυκλικό σχέδιο στη μέση.
Η προγραμματισμένη εκδήλωση ξεκίνησε το απόγευμα στις 17:30 τοπική ώρα από τον πατέρα Νικόδημο Καρκασίνα με την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, μια ακολουθία γεμάτη κατάνυξη και ευλάβεια. Χρέη ψάλτου ανέλαβε για ακόμα μία φορά, και τον ευχαριστούμε θερμά, ο Λεωνίδας Παππάς.
Η ομάδα του lesinitsa.gr, διένειμε στους παρευρισκόμενους ένα βιβλίο-προσευχητάριο που περιλάμβανε και τους ψαλμούς της Παράκλησης, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ακολουθία.
Μετά την Παράκληση ακολούθησε και Αρτοκλασία.
Μετά την ολοκλήρωση της Ιεράς Παράκλησης, σε μία πράξη τιμής και μνήμης, τελέστηκε δέηση και έγινε ειδική μνεία στον Γεώργιο Λίτσα, τον δάσκαλο που εκτελέστηκε το 1943 από Αλβανούς παρτιζάνους, πίσω από το Ιερό αυτού του ναού. Ήταν μία στυγνή δολοφονία που στόχευε να εκφοβίσει τους κατοίκους της Λεσινίτσας και να καμφθεί το ελληνικό τους φρόνημα ώστε να ενταχθούν στο αλβανικό ΕΑΜ.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Σύλλογος Γυναικών Λεσινίτσας «Η Παναγιά», μέλη του οποίου προσέφεραν στους πιστούς από ένα βιβλιαράκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, ένα δώρο με μεγάλη συμβολική αξία όπως τόνισε η Γραμματέας του Συλλόγου Ελευθερία Μικέλη.
Ακολούθησε η διανομή πρόσφορων (μετά την Αρτοκλασία) που απέστειλε η Αδελφότητα Λεσινιτσιωτών καθώς και η διανομή εικόνων (ενθυμίων) του Αγίου Γεωργίου εκ μέρους του Συλλόγου Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός. Αυτές οι κινήσεις, πέραν από το θρησκευτικό τους συμβολισμό, ανέδειξαν την διαχρονικότητα αλλά και την αναγκαιότητα του ρητού «Η ισχύς εν τη ενώσει».
Θα ήταν παρ΄άλειψη να μην ευχαριστήσουμε την Χάιδω Κυριαζή και την Έλσα Μαύρου (κόρη της Γαρυφαλλιάς Μαύρου-Λάγιου) για την προσφορά τους στο συμβολικό κέρασμα (καραμέλες και παραδοσιακό τσίπουρο) των παρευρισκομένων που ακολούθησε.
Η ομάδα του lesinitsa.gr, ευελπιστεί, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τους κατοίκους και κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που θα εκφράσει το ενδιαφέρον, να ξεκινήσει μία προσπάθεια για την αναστήλωση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, επαναφέροντάς τον στο επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής του χωριού, κρατώντας έτσι ζωντανή την πίστη και την ιστορία του τόπου μας.
Οδυσσέας Σέκκας