Συνέντευξη: Νατάσσα Καψαλίδη-Πάσχου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου

Η Νατάσσα Καψαλίδη-Πάσχου γεννήθηκε το 1983 στη Λεσινίτσα. Είναι κόρη του Σπύρου Πάσχου και της Γεωργίας Σέκκα. Σε ηλικία 7 ετών μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά της στα Ιωάννινα, την πόλη που μεγάλωσε και στην οποία αργότερα σπούδασε στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας. Είναι παντρεμένη με τον Άλκη Καψαλίδη από τα Βρυσερά Δερόπολης και έχει αποκτήσει μαζί του 3 παιδιά. Μετανάστευσε οικογενειακώς για δεύτερη φορά στο Λονδίνο, όπου ζει τα τελευταία 8 χρόνια. Εργάζεται στην κατασκευαστική εταιρεία που διατηρεί με τον σύζυγό της, και παράλληλα είναι αφοσιωμένη στην ανατροφή των τέκνων της.

Η Νατάσσα μίλησε στο lesinitsa.gr για τον νεοσύστατο Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου και τον σκοπό του, αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

-Νατάσσα συγχαρητήρια για την εκλογή σου ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου. Πώς προέκυψε αυτό;

Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω δημόσια τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς το lesinitsa.gr για την τιμή που μου έκανε να παρουσιάσω τον νεοσύστατο Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου. Η αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα και η νοσταλγία για τον τόπο που γεννήθηκα με οδήγησαν να συμμετάσχω στα κοινά. Αρχικά, είχα μια πρόταση από άλλους συμπατριώτες μας να λάβω μέρος στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Συλλόγου Βορειοηπειρωτών στη Μεγάλη Βρετάνια όπου ζούμε και εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια. Αν και υπάρχουν πολλοί Βορειοηπειρώτες εδώ, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Έτσι, αποφάσισα νηφάλια να συστρατευθώ μαζί τους, για να βοηθήσω και εγώ με τις δυνάμεις μου, στο όνειρο όλων μας, να δούμε τον τόπο μας να πηγαίνει μπροστά. Έχουμε χρέος προς τα παιδιά μας να διατηρήσουμε στην επικαιρότητα τη βαριά κληρονομιά των παραδόσεων και της Ιστορίας μας.

-Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος και με ποιο σκοπό;

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου ιδρύθηκε στης αρχές του περασμένου Οκτωβρίου με σκοπό να συσπειρωθούν όλοι οι Βορειοηπειρώτες που ζουν εδώ. Βασικός στόχος είναι να κρατηθεί ζωντανή η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα, ώστε να μην λησμονηθεί από τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας, αλλά και να προβούμε παράλληλα σε δράσεις που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα όλη την Βόρειο Ήπειρο. Ένας ακόμα λόγος για τη δημιουργία αυτού του Συλλόγου ήταν και η ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά, με τη διενέργεια δραστηριοτήτων που νοσταλγούμε εδώ στην ξενιτιά.

-Πόσα μέλη έχει ο Σύλλογος και ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη; Ποια είναι η ετήσια συνδρομή;

Ο Σύλλογος μας αυτή τη στιγμή έχει περίπου 100 μέλη και συνεχίζουμε με αυξητικές τάσεις. Ως μέλη μπορούν να εγγραφούν οι ενήλικες Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στην Μεγάλη Βρετανία (και ως φιλικά μέλη οι διαμένοντες οπουδήποτε αλλού). Προφανώς, πέρα από τις τυπικές προϋποθέσεις το κάθε μέλος θα πρέπει να έχει όρεξη να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του Συλλόγου και να βοηθά με κάθε δυνατό τρόπο. Ευχή όλων μας είναι ο κόσμος αυτός να σταθεί στο πλευρό μας. Ως προς την ετήσια συνδρομή δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ποσό καθώς αναμένουμε την ολοκλήρωση ορισμένων τυπικών νομικών διαδικασιών.

-Μιλήστε μας λίγο για το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως Πρόεδρο τον Γιώργο Τζιώλλο από τη Αγία Σοφία (Ντερμίσι), Αντιπρόεδρο την υποφαινόμενη, Γενικό Γραμματέα τον Λευτέρη Καψαλίδη από τα Βρυσερά και Ταμία την Χριστίνα Κόλια από τη Γριάζδανη. Ως Σύμβουλοι συμμετέχουν οι Γιώργος Κυρίτσης από τη Σμίνετση και Ανδρέας Ράιδος από τη Δερβιτσάνη, και Επίτιμο Μέλος είναι ο Γιώργος Μάλλιος από τη Βόδριστα. Αποτελείται από άτομα που ασχολούνται με ζήλο σε εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Σκοπός μας είναι να αναδειχθούν και εν μέρη να λυθούν κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εθνική μας κοινότητά στη Βόρειο Ήπειρο. Κοινός παρονομαστής για όλους μας είναι η αγάπη για τη γενέτειρα. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργία αυτού του Συλλόγου μα συνάμα νιώθουμε και μεγάλη ευθύνη ώστε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών.

-Ποιες είναι οι δραστηριότητες σας μέχρι τώρα; Υπάρχει συμμετοχή κόσμου;

Παρόλο που ο Σύλλογος μας έχει ιδρυθεί πρόσφατα, έχουμε κατορθώσει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αρκετές δράσεις. Αμέσως μετά την ίδρυση διοργανώσαμε μνημόσυνο στη μνήμη του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 26 Οκτωβρίου του 2021 με τη βοήθειά της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας καθώς και των αδελφών μας Κυπρίων που είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζουν σε κάθε βήμα. Τον Ιανουάριο διοργανώσαμε την Κοπή της Πίτας που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση όλων των μελών και την παρουσίαση του Συλλόγου μέσω ομιλιών του Δ.Σ. Ακόμα, για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, που γιορτάζουμε στις 17 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος μας διοργάνωσε επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται εδώ στο Λονδίνο. Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη και ελπίζουμε να συνεχίσουν οι συμπατριώτες μας να ενδιαφέρονται τόσο ενεργά.

-Πώς μπορεί ο Σύλλογος να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα μας;

Ο Σύλλογος θα είναι εδώ να στηρίξει τον αγώνα επιβίωσης που δίνει η εθνική μας κοινότητα στη Βόρειο Ήπειρο, να στηρίξει κυρίως αυτούς που δεν εγκατέλειψαν την Βορειοηπειρωτική γη, αυτούς που έμειναν να φυλάττουν Θερμοπύλες. Να υπερασπίσει τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και πολιτικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών μέσα σε ένα κλίμα αφελληνισμού της περιοχής που αναμφισβήτητα επιχειρείται διαχρονικά.

-Ποια είναι δηλαδή τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον έχουμε ως στόχο να συνδράμουμε στην ενίσχυση του τόπου μας και στην αποκατάσταση τόσο των συναισθηματικών δεσμών όσων αποκόπηκαν από αυτόν, εξαιτίας της ξενιτιάς, όσο και στην χειροπιαστή βοήθεια που θα δοθεί μέσω του ταμείου μας ώστε να συμμετέχουμε ως ένα βαθμό στην αναστήλωση των χωριών μας. Επομένως, ελπίζουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας σε οποιαδήποτε ενέργεια και δραστηριότητα γίνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και συνεργαζόμενοι πάντα με τις τοπικές αρχές.

-Εχετε επαφή με άλλους ομογενειακούς φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Νιώθουμε τυχεροί γιατί από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε είχαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας καθώς επίσης και από το Ελληνικό Προξενείο στο Λονδίνο. Ακόμα λάβαμε μεγάλη αλληλεγγύη από όλη την Κυπριακή παροικία Λονδίνου. Αυτό μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε.

-Τέλος, ως Λεσινιτσιώτισσα ποιο είναι το μήνυμά σου προς τους συγχωριανούς μας;

Κάνω έκκληση προς όλους τους συγχωριανούς μας, να μην ξεχνούν το χωριό αλλά με κάθε ευκαιρία να μιλούν για τη Λεσινίτσα, να την μνημονεύουν και να την επισκέπτονται. Ειδικότερα, καλώ τους γηραιότερους να μιλάνε στους νέους για την πατρίδα μας και τα κατορθώματα των συγχωριανών μας, ώστε να νιώθουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους διότι μόνο έτσι θα μείνει ζωντανή η αγάπη των νέων, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Στους ανθρώπους που παραμένουν στις πατρογονικές εστίες, τους καλώ να φροντίζουν τον τόπο μας και να τον υπερασπίζονται με κάθε ευκαιρία, αλλά και να μην χάνουν τις επαφές τους με τους απανταχού Λεσινιτσιώτες, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι και μονιασμένοι να συνδράμουμε στην εξέλιξη και την πρόοδο. Τέλος, καλώ όλους τους νέους συγχωριανούς μας να είναι ενεργοί και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, να μην ξεχνούν τα ήθη και τα έθιμά μας αλλά να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους προς τις παραδόσεις μας, ώστε να μην χαθεί τίποτα στο πέρασμα των χρόνων.