Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στη Λεσινίτσα (φωτογραφίες)

Με συγκίνηση, λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή χωριανών και όχι μόνο, τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος, Αθληφόρου Παρασκευής, της θαυματουργού και ιαματικής προστάτιδος των οφθαλμών στο Κωτσιάτι της Λεσινίτσας την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023. Σαν ένα από τα θαύματα της Αγίας, μπορούμε να περιγράψουμε αυτό που έγινε μόλις μέσα σε ένα μήνα. Με τις συντονισμένες προσπάθειες του νέου ΔΣ του Συλλόγου «Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός», η εκκλησία του Κωτσιατιού μεταμορφώθηκε σε πραγματικό στολίδι.

Θεία Λειτουργία

Ο Ναός της Αγίας, όπως και όλοι οι Ναοί του χωριού μας, είχαν μετατραπεί σε αποθήκες από το Κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας. Με την πτώση του και την ελευθερία εκφράσεων και κινήσεων, οι χωριανοί με τα λίγα λεφτά τους, αλλά και δωρεές ξενιτεμένων στην Ελλάδα και την Αμερική, μετέτρεψαν και πάλι τους περισσότερους από αυτούς σε τόπους λατρείας. Από το 1991 μέχρι σήμερα πέρασαν όμως 30 χρόνια και πλέον, οπότε το σπίτι της Αγίας Παρασκευής έχρηζε νέας συντήρησης.

Η Αγία Παρασκευή.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Ιερέα Νικόδημο Καρκασίνα, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας και το θαύμα που επιτελείται τα τρία τελευταία χρόνια στη Λεσινίτσα. Χρέη ψάλτου για μια ακόμη φορά ανέλαβε ο Λεωνίδας Παππάς, πρ. Πρόεδρος της Ομόνοιας. Το παρόν έδωσαν αρκετοί χωριανοί από όλες τις συνοικίες, την Άνω Λεσινίτσα, τους Αγίους Σαράντα, την Αθήνα και άλλες πόλεις. Μεταξύ αυτών παρέστησαν και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας, συγχωριανός μας Βασίλης Κάγιος και ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Φοινικαίων, Ρωμαίος Τσάκουλης.

Μετά το πέρα της Λειτουργίας παρατέθηκαν κεράσματα και φαγητά προς όλους τους παρευρισκομένους και όλοι χάρηκαν την Λεσινιτσιώτικη φιλοξενία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο προαύλιο.

Από τον Σύλλογο έχουν καταγραφεί και δημοσιευθεί όλες οι δωρεές, μεταξύ των οποίων και η δωρεά της ομάδας μας, καθώς και η εθελοντική προσφορά και διάφορα υλικά που προσέφεραν συγχωριανοί μας. Το σημαντικότερο όμως είναι η προσφορά και η ομαδικότητα που πράγματι ήταν μεγάλη και έφερε το αποτέλεσμα. Το χωριό μας αυτό χρειάζεται, αγάπη, παρουσία και τη συνεργασία όλων. Αν έχουμε αυτά, θα γίνουν θαύματα. Μετά από πολύ καιρό απραξίας, τα τελευταία χρόνια άρχισαν κάποιες δράσεις, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες, όλες όμως είναι φωτεινές αχτίδες, μαζί με αυτήν που περιγράφουμε.

Η Αγία Παρασκευή, η θαυματουργός, να ενισχύει και να προστατεύει όλους όσους παρευρέθηκαν, βοήθησαν με την εθελοντική προσφορά τους στις ετοιμασίες και τον καθαρισμό, όλους όσους προσέφεραν από το περίσσευμα ή το υστέρημα τους και όσους μένουν μόνιμα στη Λεσινίτσα μας και την ξενιτιά!

Χρόνια πολλά και εις άλλα με υγεία!

Άρης Χρήστος Μπίτας