Η ανακαίνιση της Αγίας Παρασκευής στο Κωτσιάτι της Λεσινίτσας

Δεν είναι τυχαίο που η Αγία Παρασκευή έδωσε το όνομά της σε δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια της ορθοδοξίας. Είναι μια από της παλαιότερες Αγίες της Εκκλησίας, και στάθηκε η αφορμή να σταματήσουν οι διωγμοί ενάντια στους Χριστιανούς. Θεωρείται προστάτιδα των ματιών γιατί στα βασανιστήρια που υπέστη δεν έπαθε κάτι. Λέγεται, ότι ο βασανιστής της θέλησε να δοκιμάσει πόσο καυτό ήταν το λάδι που της είχαν τοποθετήσει, με αποτέλεσμα να καεί ο ίδιος και να τυφλωθεί. Με θαυματουργή παρέμβαση της Αγίας, ο βασανιστής ξαναβρήκε το φως του και πίστεψε στον Κύριο.

Η Αγία Παρασκευή

Στη Λεσινίτσα υπάρχουν δύο εκκλησίες που τιμούν το όνομα της Αγίας Παρασκευής. Η μία, στην Άνω Λεσινίτσα στον δρόμο προς την Δρόπολη και η άλλη στη συνοικία Κωτσιάτι στην Κάτω Λεσινίτσα.

Ειδικά για την δεύτερη, πρόκειται για μία παλαιά εκκλησία κοντά στους πρόποδες της Στουγάρας, που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των χρόνων. Μάλιστα, με βάση τις μαρτυρίες παλαιότερων, στην εκκλησία αυτή είχε λειτουργήσει κατά την επίσκεψή του στη Λεσινίτσα το 1901, ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως και Δελβίνου Λουκάς Πετρίδης. Τότε, είχε απονείμει και τον τίτλο του «Αναγνώστη», στον δεξιό ψάλτη, τον Δημήτριο Κάγιο τον πρεσβύτερο.

Η Αγία Παρασκευή στο Κωτσιάτι Λεσινίτσας

Είναι γνωστό στον τόπο μας το φαινόμενο της «κακοποίησης των εκκλησιών» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, με αποτέλεσμα τα κτίρια να υποστούν ανυπολόγιστες ζημιές. Ούτε η συγκεκριμένη εκκλησία στο Κωτσιάτι γλίτωσε από το μένος της αθεΐας. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αποθήκη για τσάι και άλλα βότανα.

Αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού και με την συνδρομή των χωριανών ανακαινίστηκε και επανήλθε στον πρότερο ρόλο της. Μάλιστα, τότε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τελείωσε η πρώτη ανακαίνιση γιορτάστηκε με επισημότητα η εορτή της Αγίας. Οπως θυμάται ο (μικρός) τότε Άρης-Χρήστος Μπίτας λειτούργησε ο παπά-Θοδωρής ο υπέργηρος Ιερέας από το Θεολόγο που αποσχηματίσθηκε και εργαζόταν ως μελισσοκόμος και το 1991 ξαναφόρεσε τα ράσα του. Ήταν από τους ελάχιστους (10) επιζήσαντες κληρικούς που μετά την πτώση του κομμουνισμού στελέχωσαν την ανασύσταση της Εκκλησίας υπό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Από την 1η ανακαίνιση. Από αριστέρα: Άρης-Χρίστος Μπίτας, Κώστας Μπίτας, Οδυσσέας Παππάς, Αντώνης Νικολός, Βασίλης Κάγιος, Χρήστος Κωτσικόρης, Χαράλαμπος Μέλλος, Νικόλας Κωτσικόρης, Μίλτος Μάκρης, Θανάσης Παρτάλης, Δημήτρης Τσάκας, Αντώνης Κωτσικόρης, Σταύρος Νικόλος. Καθιστοί: Δημήτρης Κάγιος, Σπύρος Κάγιος, Θωμάς Παππάς (φωτ. από Δημ. Κάγιο)
Από την 1η ανακαίνιση. Η σειρά του χορού: Βασίλης Κάγιος, Χαράλαμπος Μέλλος, Κούλα Μέλλου, Δημήτρης Κάγιος (φωτ. από Δημ. Κάγιο)

Επανερχόμενοι στο σήμερα, με πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου «Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός», βρίσκεται εν εξελίξει μία νέα ανακαίνιση της Αγίας Παρασκευής. Έχει ολοκληρωθεί έως τώρα ένα μέρος των εργασιών και η ανακατασκευή της σκεπής της εκκλησίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η κάθε ανάγκη που προκύπτει καλύπτεται από προσωπική δουλειά και από τις δωρεές. Πάντα, εμείς οι πιστοί ζητάμε τη βοήθεια της Αγίας, τώρα αντιστρέφονται οι ρόλοι, αυτή τη φορά η όποια μικρή ή μεγάλη βοήθεια ώστε η Αγία να «ανακαινίσει» τον οίκο της, είναι σημαντική. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις δωρεές στη σελίδα του Συλλόγου «Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός» στο Facebook. Χωρίς να υποβαθμίζουμε καμία δωρεά, θεάρεστη είναι η προσφορά του Λεσινιτσιώτη ιατρού Αλκιβιάδη Παππά με το ποσό των 10.000 Ευρώ.

Πρόοδος εργασιών της παρούσας ανακαίνισης
Πρόοδος εργασιών της παρούσας ανακαίνισης

Για το σκοπό της ανακαίνισης, το lesinitsa.gr προσφέρει επίσης το ποσό των 200 ευρώ. Είναι μια δωρεά από όλα τα μέλη της ομάδας μας, συλλογικά, πάντα στο πνεύμα της στήριξης και της συνεργασίας για ο,τιδήποτε ευγε΄νες συντελείται για το καλό της Λεσινίτσας.

Ο Σύλλογος «Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός» απευθύνει επίσης ανοιχτή πρόσκληση σε συγχωριανούς και φίλους να παρευρεθούμε στον εορτασμό που θα γίνει στις 30/7/2023, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ο φετινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία και τα μέλη του Συλλόγου οργανώνουν εκδρομή στο χωριό. Ευχόμαστε του χρόνου, ο εορτασμός να ξαναγίνει σε μια ολοκληρωμένη εκκλησία!

Ας έχουμε την ευλογία της Αγίας και ας την παρακαλέσουμε να προστατεύει και τα μάτια της ψυχής μας που στη σημερινή εποχή το έχουν περισσότερη ανάγκη. Μόνο με καθαρή ψυχή θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το σωστό, το δίκαιο, το χρήσιμο και εκείνο που θα μας οδηγεί στη χαρά και την ευτυχία.

Ευδοξία Κυριαζή