Δεκαπενταύγουστος 2023 στη Λεσινίτσα (φωτογραφίες + βίντεο)

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου αντιπροσωπεύει ένα αξιοσημείωτο γεγονός για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Φέρει όμως ιδιαίτερο βάρος ειδικά για τα χωριά μας καθώς και για όσους επισκέπτονται τον τόπο μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Η ιδιαιτερότητα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προκύπτει και από τον χαρακτηρισμό της ως το «Πάσχα του καλοκαιριού». Αυτό δεν αποτελεί απλά μία ονομασία, αλλά φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία και την πνευματική αξία που δίδεται σε αυτήν την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της εορτής, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα βαθιάς κατανύξεως και κοινωνικής συνύπαρξης. Αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας των παραδόσεων και της θρησκευτικής αφοσίωσης στην εποχή της σύγχρονης ζωής.

Η Δέσποινα Θεοτόκος, η Μητέρα του Σωτήρα μας.

Έτσι και φέτος, στο χωριό μας, το πρωί της 15ης Αυγούστου, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία της Κάτω Λεσινίτσας (πάνω από τη Λίμνη), παρουσία πλήθους πιστών. Ο πατήρ Νικόδημος Καρκασίνας, με βαθιά αφοσίωση και αγάπη προς τον πνευματικό του ρόλο, τέλεσε τη Λειτουργία με συγκίνηση ως προς την πνευματική σημασία της στιγμής.

Προσέλευση πιστών στην Παναγιά της Κάτω Λεσινίτσας.
Εντός του Ναού.
Στον Νάρθηκα της Παναγιάς.
Διανομή αντίδωρου.

Καθώς η Λειτουργία ολοκληρώθηκε στην Κάτω Λεσινίτσα, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Παναγία της Άνω Λεσινίτσας όπου και εδώ ο χώρος της εκκλησίας γέμισε με πιστούς που παρακολούθησαν ευλαβικά την ακολουθία.

Προσέλευση πιστών στην Παναγιά της Άνω Λεσινίτσας.
Εντός του Ναού.
Εντός του Ναού.
Διανομή αντίδωρου.

Η παρουσία των παιδιών στις εκδηλώσεις έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας και μία «υπόσχεση για το μέλλον».

Το Φως του Χριστού, η φλόγα της πίστεως.
Θεία Κοινωνία.

Το κυρίως θέμα του κηρύγματος του πατρός Νικόδημου ήταν η Θεοτόκος και ο σεβασμός που Αυτή εμπνέει σε όλες τις θρησκείες, αναδεικνύοντας έτσι το στοιχείο της ενότητας και της πίστης που συνδέει όλους τους ανθρώπους. Αναφέρθηκε επίσης στο «φαινόμενο της Λεσινίτσας» των τελευταίων τριών ετών, με τις συχνές Λειτουργίες και τον αριθμό των πιστών που συρρέουν στις εκκλησίες, με την ευχή να λειτουργήσουμε σε όλες. Αυτή η ενίσχυση της θρησκευτικής ζωής αντικατοπτρίζει τη λαχτάρα των Λεσινιτσιωτών και το πείσμα τους να παραμείνει ζωντανός ο τόπος μας παρά τις αντιξοότητες.

Κήρυγμα π. Νικόδημου.
Κήρυγμα π. Νικόδημου.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών τελετών, η εορτή συνεχίστηκε με εκδηλώσεις στο κέντρο της Κάτω Λεσινίτσας. Οι στιγμές ήταν ιδιαιτέρα συγκινητικές αφού μετά από πολλά χρόνια οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο και έδωσαν, έστω και για λίγες ώρες, ζωή στον χώρο.

Στο κέντρο στην Κ. Λεσινίτσα.
Yπό… σκιάν (1).
Yπό… σκιάν (2).

Οι μελωδίες και η μουσική της ορχήστρας του Θανάση Πάσχου και του Γιώργου Παρτάλη, γέμισαν τον αέρα και δημιούργησαν ένα ενθουσιώδες κλίμα. Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν μουσική, χόρεψαν και διασκέδασαν, απολαμβάνοντας παραδοσιακά εδέσματα, πίτες, ψητό χοιρινό αλλά και το φημισμένο Λεσινιτσιώτικο τσίπουρο.

 

Χορός και διασκέδαση εντός.
Χορός και διασκέδαση εκτός.

Το βράδυ της 15ης Αυγούστου, το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι πρωίας στο μαγαζί του Σταύρου Μικέλη στην Άνω Λεσινίτσα, όπου και πάλι η ορχήστρα του Θανάση και του Γιώργου έδωσε ρυθμό στην πανηγυρική ατμόσφαιρα. Η δροσιά από το αεράκι της Πολιτσάς έφερνε μαζί την αίσθηση της ανανέωσης. Οι μελωδίες και η μουσική συνέδεσαν τις γενεές. Οι καρδιές γέμισαν με αναμνήσεις και οι ψυχές αναζωογονήθηκαν μέσα από τον εορταστικό ενθουσιασμό.

Προετοιμασία της ορχήστρας.
Πλήθος κόσμου στην γιορτή.
Το γλέντι ξεκίνησε.
Χορός και διασκέδαση (1).
Χορός και διασκέδαση (2).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες από την 15η Αυγούστου, είχαν πραγματοποιηθεί δράσεις καθαρισμού από μικρούς και μεγάλους στην εκκλησία της Παναγίας πάνω από τη Λίμνη και στο κέντρο της Κάτω Λεσινίτσας προετοιμάζοντας έτσι τον χώρο.

Δράσεις καθαρισμού (1).
Δράσεις καθαρισμού (2).
Δράσεις καθαρισμού (3).
Δράσεις καθαρισμού (4).

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους αυτούς (μέλη και μη της ομάδας του lesinitsa.gr) που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων. Με την αυθόρμητη αυτή συμβολή, απέδειξαν ότι η δύναμη της ομαδικότητας είναι αυτή που πραγματικά οδηγεί σε όμορφα αποτελέσματα. Η συνολική προσφορά τους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και η ενεργή συμμετοχή τους με την προσωπική εργασία, δημιούργησε το πλαίσιο για μια αξέχαστη εμπειρία που θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό.

Ειδικότερα, αξίζουν συγχαρητήρια στον Δημοσθένη Σέκκα για όλη την πολυδιάστατη συνεισφορά του, στις Αναστασία Κάγιου-Ζιάννα, Χάιδω Κυριαζή, Ελένη Σέκκα, Νίκη Λίτσα, Πολυξένη Σέκκα, Μαρία Λίτσα που ετοίμασαν με τόσο κόπο τα παραδοσιακά εδέσματα και τις πίτες για την μεσημεριανή γιορτή, στην Αρετή Κοτσικόρη και την Μόνικα Σέκκα για τη συμβολή τους στις προετοιμασίες, στον πανταχού παρόντα Σταύρο Μικέλη, στον Πάρη Λίτσα που βρέθηκε στον ρόλο του ψήστη, στους Σπύρο Λίτσα, Τέλη Καλαντζή, Ελένη Καλαντζή, Χρήστο Σέκκα, Νίκο Γάτσιο, Ματίνα Παππά, Θοδωρή Τσέκο, Δημήτρη Πουλογιάννη, Θανάση Μπούζη, Χρήστο Μπάχο, Άλκηστη Μπαλκώνη, Θεοδώρα Μήτση, Βασίλη Μούκα για την πολύτιμη προσφορά τους (οικονομική και μη), όπως και στους μικρούς μας, Βασιλική, Διονυσία, Δήμητρα, Λευτέρη, Λεωνίδα, Πέτρο και Ιάσονα. 

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στην ορχήστρα του Θανάση Πάσχου και του Γιώργου Παρτάλη, καθώς και στην Αδελφότητα Λεσινιτσιωτών για τα πρόσφορα που απέστειλε.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια θρησκευτική εορτή. Είναι μια παράδοση που μας ενώνει, ανανεώνει την πίστη μας και αναδεικνύει τον ιδιαίτερο δεσμό με τον τόπο μας. Κάθε χρόνο, η 15η Αυγούστου αναδεικνύεται ως μια σημαντική στιγμή, παραμερίζοντας την καθημερινότητα και επιτρέποντας σε όλους, μόνιμους κατοίκους αλλά και επισκέπτες, να συγκεντρωθούν και να αφιερώσουν χρόνο στην πνευματική ανανέωση και την κοινωνική ενότητα δίνοντας ζωή στο χωριό μας.

Υπό την Σκέπην της Παναγίας (1).
Υπό την Σκέπην της Παναγίας (2).

Χρόνια Πολλά σε όλους και η Υπεραγία Θεοτόκος βοήθεια μας!

Οδυσσέας Σέκκας
Ευδοξία Κυριαζή
Άρης Χρήστος Μπίτας