Συνάντηση με τον Δήμαρχο Φοινικαίων Ρ. Τσάκουλη και παράδοση επιστολής προς αυτόν

Η συνάντηση με τον Δήμαρχο Φοινικαίων κ. Ρωμαίο Τσάκουλη πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια αυτής, αναφέραμε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες μας σχετικά με τη Λεσινίτσα και την περιοχή των Ριζών. Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι διεξήχθει μία ειλικρινής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τη συμβολή του Δήμου ως προς την επίλυσή τους. Οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν και οι ιδέες που ανταλλάχθηκαν αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση συνεκτικών και αποτελεσματικών λύσεων.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Δήμαρχο που μας δέχτηκε στο γραφείο του. Ακολουθεί η επιστολή που προετοιμάσαμε και την παραδώσαμε ιδιοχείρως.


Λεσινίτσα, 12/8/2023
Προς: Δήμαρχο Φοινικαίων κ. Ρωμαίο Τσάκουλη

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Καταρχήν, δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας για την εκλογή σας στον σημαντικό θώκο του Δημάρχου Φοινικαίων. Οι προκλήσεις της σημερινής εποχής απαιτούν δράση και αφοσίωση, και ελπίζουμε πως η θητεία σας θα συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία της περιοχής μας.

Αρχικά να σας συστηθούμε: είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που επιδιώκουμε την επαφή με το χωριό μας, τη Λεσινίτσα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα «lesinitsa.gr» και προσπαθούμε να αναδείξουμε την ομορφιά και τις αξίες του τόπου μας. Πέρα από τη λειτουργία της ιστοσελίδας και την ενημέρωση με θέματα επικαιρότητας αλλά και άρθρα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η ομάδα μας πραγματοποιεί επίσης διάφορες δράσεις που έχουν ως επίκεντρο τον τόπο μας. Προσπαθούμε έτσι να διατηρήσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας ζωντανά.

Κύριε Δήμαρχε, με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στη Λεσινίτσα – το πιο απομακρυσμένο χωριό των Ριζών! Ένα χωριό που, κοινώς ομολογουμένως, εδώ και αιώνες, έχει προσφέρει στην κοινότητα μας. Παρόλα αυτά όμως, όπως και τα υπόλοιπα χωριά των Ριζών, παραμένει αποκομμένο και οι συνθήκες διαβίωσης για τους ελάχιστους κατοίκους είναι αντίξοες, με όλη την σημασία της λέξης, καθώς ακόμα και τα πιο απλά φαντάζουν πολύ δύσκολα για να υλοποιηθούν!

Τα ζητήματα που απασχολούν τη Λεσινίτσα είναι πολλά, αλλά μείζονος σημασίας όμως είναι ο δρόμος. Είναι γνωστό και σε σας αυτό το καίριο πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο στα 33 (!) σχεδόν χρόνια της μεταπολίτευσης, γιγαντώνοντας έτσι το χάσμα της επαφής και της επικοινωνίας της ευρύτερης περιοχής των Ριζών με τον υπόλοιπο κόσμο. Οδηγούμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου το χωριό μας ερημώνει χρόνο με το χρόνο. Η απαγόρευση πρόσβασης (κυριολεκτικά) έχει ως αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραμένουν εγκαταλελειμμένα. Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που πολλά από αυτά έχουν ήδη καταρρεύσει. Αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες όπως η αποξένωση των ανθρώπων και η εγκατάλειψη του τόπου γενικότερα. Ίσως τώρα που ο υπάρχων δρόμος έχει διαπλατυνθεί λόγω των έργων του υδραγωγείου, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ασφαλτόστρωση και ολοκλήρωσή του.

Εκτός από το κυρίαρχο θέμα του δρόμου, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αξίζει να επιδείξετε την ανάλογη προσοχή. Η επίλυσή τους είναι ναι μεν είναι πιο εύκολη, εντούτοις αποτελούν σημαντικές προκλήσεις με οφέλη που εκτείνονται πέρα από τα προφανή.

-Ηλεκτροφωτισμός: Συντήρηση του δημόσιου ηλεκτροφωτισμού και επέκτασή του με νέα σημεία εγκατάστασης σε όλες τις συνοικίες. Ο φωτισμός στους δρόμους και τις δημόσιες περιοχές παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και η σωστή λειτουργία του θα συμβάλει στην αίσθηση ασφάλειας των κατοίκων και θα βελτιώσει την γενική εικόνα του χωριού μας.

-Δημόσια συγκοινωνία: Είναι απαραίτητο να εξετάσετε και να διασφαλίσετε τη λειτουργία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα δημόσιας συγκοινωνίας που θα συμβάλει στην ευκολότερη μετακίνηση των κατοίκων.

-Υγειονομική περίθαλψη: Η διασφάλιση συχνής επίσκεψης ιατρικού προσωπικού αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την υγεία των διαμενόντων ειδικά των ηλικιωμένων.

-Απορρίμματα: Εγκατάσταση κάδων απορριμμάτων σε στρατηγικές θέσεις. Η συγκομιδή από τα απορριμματοφόρα (έστω και μία φορά το μήνα) είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η καθαριότητα και η φυσική ομορφιά του τόπου μας και να αποφευχθούν περαιτέρω περιβαλλοντικά προβλήματα.

-Λιβαδικές εκτάσεις: Ενεργή εμπλοκή του Δήμου στη διαχείριση των λιβαδικών εκτάσεων. Οι λιβαδικές εκτάσεις αποτελούν πολύτιμους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και είναι απαραίτητη η σωστή αξιοποίηση τους.

-Πολιτιστική αίθουσα: Ανακαίνιση τουλάχιστον μίας αίθουσας στο πολιτιστικό κέντρο ή στο σχολείο της Κάτω Λεσινίτσας. Με την ανακαίνιση αυτή, θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικών εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων που θα εμπλουτίσουν την κοινωνική ζωή της περιοχής μας και θα ενισχύσουν τον πολιτισμό μας.

Προφανώς ο κατάλογος των ζητημάτων δεν περιορίζεται μόνο στα ανωτέρω. Όμως, σε κάθε πολιτισμένο κράτος τα θέματα της συγκοινωνίας, της υγείας και γενικά των δημοσίων αγαθών είναι απαραίτητα για την επιβίωση των κατοίκων. Οι άνθρωποι του χωριού μας από την πλευρά τους, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μην ερημώσει ο τόπος μας. Μέσα από το υστέρημα τους και την προσωπική εργασία, συντηρούν (με ανυπέρβλητες δυσκολίες μεταφοράς των υλικών) ό,τι είναι δυνατόν, όπως τις εκκλησίες μας κ.ά., για έναν και μόνο σκοπό: το χωριό μας να παραμείνει «ζωντανό»! Όμως, με την προσοχή και τη στήριξή σας στα ανωτέρω ζητήματα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη Λεσινίτσα και τους κατοίκους της, και το χωριό μας να αποκτήσει και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη!

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το χρόνο που αφιερώσατε για την ανάγνωση αυτής της επιστολής και να σας παρακαλέσουμε να λάβετε υπόψη σας αυτά τα ζητήματα που προβάλλουμε. Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να λειτουργήσει είτε συνδετικά για την επόμενη είτε εκείνη που θα «κόψει» οριστικά τον ομφάλιο λώρο με την πατρίδα, καθώς αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες να επισκεπτόμαστε τον τόπο μας, δεν μπορούμε μόνο μέσα από τη διήγηση να εμφυσήσουμε την ομορφιά και την σπουδαιότητά του στα παιδιά μας!

Με εκτίμηση,
Η ομάδα του lesinitsa.gr