Μονή Αγελάστου Λεσινίτσας 2024: Εορτάζοντας την Υπαπαντή του Κυρίου (φωτογραφίες + βίντεο)

Στην παλιά Μονή του Αγελάστου κάτω από τις βουνοκορφές της Λεσινίτσας, εορτάστηκε και εφέτος η μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, όπως παραδοσιακά εορταζόταν και τα παλιά χρόνια πριν την κατάργηση κάθε θρησκευτικής λατρείας από το αθεϊστικό καθεστώς.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τρείς Ιερείς, τον εφημέριο μας πατέρα Νικόδημο Καρκασίνα από το Βαγγαλιάτι, τον πατέρα Χρήστο Παππά από το Αλύκο και τον πατέρα Λάμπη (Χαράλαμπο) Νταή από την Κρανιά. Χρέη ιεροψάλτου επετέλεσε ο Λεωνίδας Παππάς υιός του προαναφερθέντος ιερέως και πρώην Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ».

Θεία Λειτουργία.

Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μονίμων κατοίκων του χωριού, αλλά και των απανταχού της γης ευρισκομένων Λεσινιτσιωτών, προσέφερε, η εν Αθήναις Αδελφότητα Λεσινιτσιωτών. Ακολούθως ο πατήρ Νικόδημος έκοψε και την αγιοβασιλόπιτα, προσφορά και αυτής, της Αδελφότητος. Τυχερή του φλουριού ήταν η Αναστασία σύζυγος Ιωάννη Μαστακούλη.

Η κοπή της Πίτας.

Η Υπαπαντή του Χριστού είναι Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που εορτάζεται η «προσφορά» του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του όπου τον υποδέχθηκε ο Δίκαιος Συμεών. Ο Προφήτης Συμεών γνωρίζοντας την έλευση του Μεσσία τον περίμενε όντας σε βαθύ γήρας και όταν τον υποδέχθηκε αναφώνησε το γνωστό: «Nῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου…», έχοντας εκπληρώσει και ολοκληρώσει δηλαδή τoν ρόλο του. Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού. Κατ’ αναλογίαν σήμερα είναι ο«σαραντισμός» που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.

Επ’ ευκαιρίας αυτού του εορτασμού στη Λεσινίτσα, άξια αναφοράς είναι η εβδομαδιαία εφημερίδα εκκλησιαστικού περιεχομένου «Ορθόδοξη Αλήθεια». Σε πρόσφατο άρθρο για την εορτή της Υπαπαντής και τα λαογραφικά της επακόλουθα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας, το συγκεκριμένο έντυπο παραθέτει φωτογραφία (στο πρωτοσέλιδο και στο αναλυτικό άρθρο) που βρήκε σε έρευνα από το δικτυακό μας τόπο, κάνοντας αναφορά στα σχόλια για το χωριό μας.

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια».

 

Το πρόσφατο άρθρο της Εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια».

Η φωτογραφία αυτή πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ο Παλμός της Λεσινίτσας» και τις λεπτομέρειες τις αναφέρουμε σε παλαιότερο άρθρο μας.

φωτογραφίες – βίντεο: Σταύρος Μικέλης, Λεωνίδας Παππάς

Άρης Χρήστος Μπίτας