Στον Άγιο Νικόλαο στο Χαλιοπούλι Λεσινίτσας (φωτογραφίες + βίντεο)

Με μεγάλη συμμετοχή τιμήθηκε η μνήμη της μετακομιδής του Αγίου Νικολάου (Μάη Νικόλας) στο Χαλιοπούλι, στην Λεσινίτσα το Σάββατο 13 Μαϊου 2023. Πέραν των λιγοστών μόνιμων κατοίκων του χωριού παραβρέθηκαν και συγχωριανοί μας από τους Αγίους Σαράντα, την Αθήνα, την Τρίπολη, την Πάτρα, τα Γιάννενα και αλλού, δίνοντας έστω και για λίγες ώρες ζωντάνια στον τόπο. 

Εν αρχή τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία από τον πατήρ Νικόδημο Καρκασίνα. Έψαλαν ο Λεωνίδας Παππάς και ο Άρης Χρήστος Μπίτας.

Ο πατήρ Νικόδημος μίλησε για το θαυματουργό Άγιο Νικόλαο ο οποίος στη Λεσινίτσα τιμάται ιδιαίτερα, αφού στο όνομά του, είναι αφιερωμένες αρκετές Εκκλησίες. Ευχαρίστησε επίσης τους Λεσινιτσιώτες δασκάλους του γιατί σε αυτούς χρωστάει τα γράμματα όπως ανέφερε.

Ο π. Νικόδημος Καρκασίνας.
Θεία Κοινωνία.

Εκ μέρους των πιστών, μίλησε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο ιατρός Θωμάς Μπαλκώνης, ο οποίος ευχαρίστησε τον π. Νικόδημο, τους παρευρισκομένους, την ομάδα μας για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της. Αναφέρθηκε ακόμη στους δωρητές του Ναού που με πίστη και αφοσίωση κατάφεραν την ανακαίνισή του μετά την καταστροφή που είχε υποστεί στα χρόνια της αθεΐας.

Στη συνέχεια στο προαύλιο της εκκλησίας παρατέθηκαν, η αρτοκλασία, τσίπουρο, λουκούμια, πίτες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμαστεί για την εκδήλωση. 

Στο προαύλιο μετά τη Θεία Λειτουργία.

Μέσα στη ανοιξιάτικη λουλουδιασμένη φύση υπήρξε χρόνος για συζητήσεις μεταξύ των συγχωριανών που πολλοί είχαν χρόνια να συναντηθούν μεταξύ τους. Αρκετοί συνδύασαν τον ερχομό στο χωριό για την γιορτή και τις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την επόμενη ημέρα!

Στο προαύλιο μετά τη Θεία Λειτουργία.

Ακολούθησε η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Αναμνηστική φωτογραφία.

Να αναφέρουμε τέλος ότι στον Άγιο Νικόλαο στο Χαλιοπούλι κήρυξε στο πέρασμά του το 1779 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ίδρυσε σχολείο Νάρθηκος με πρώτο δάσκαλο τον Χρήστο Πιλιαφά. Κατά την Τουρκοκρατία οι κληρικοί δίδασκαν στα Ελληνόπουλα στους νάρθηκες (πρόναους) των εκκλησιών τα ελληνικά γράμματα.

Βοήθεια σε όλους ο Άγιος Νικόλαος όπως και ο Άγιος Κοσμάς! 

Άρης Χρήστος Μπίτας