Οδοιπορικό στη Λεσινίτσα με την εκπομπή «60 λεπτά με τους Έλληνες» του Χρηστάκη Τζια

Η πανέμορφη Λεσινίτσα, ένας κρυμμένος θησαυρός του τόπου μας, έγινε το επίκεντρο προσοχής μέσω της εκπομπής «60 λεπτά με τους Έλληνες» του Χρηστάκη Τζια. Μια οδοιπορική εξερεύνηση που αναδεικνύει τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο αυτού του τόπου αλλά ταυτόχρονα εξετάζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού στη Λεσινίτσα είναι τα προβλήματα υποδομής. Η απουσία δρόμου αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα και την πρόσβαση αλλά και περιορίζοντας τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής. Η βελτίωση της υποδομής αποτελεί προτεραιότητα, ενισχύοντας παράλληλα και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Λεσινίτσα κρύβει μια πλούσια θρησκευτική κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο εφημέριος του χωριού, πατήρ Νικόδημος Καρκασίνας, πραγματοποίησε μια ιδιαίτερη ξενάγηση σε θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Η θρησκευτική πίστη έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Λεσινίτσας καθώς υπάρχουν περισσότερες από 18 εκκλησίες και Μοναστήρια.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προστέθηκαν στο οδοιπορικό αυτό είναι και η παραδοσιακή πολυφωνική μας μουσική. Η εκπομπή πλαισίωσε τα πλάνα με τραγούδια από τους ομίλους της Λεσινίτσας που βρίσκονται στο αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αργυροκάστρου και ηχογραφήθηκαν την δεκαετία του ‘80.

Παρακολουθείστε την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο. Το οδοιπορικό στη Λεσινίτσα αρχίζει στο λεπτό 24:50.