Ερωταπαντήσεις με τον υποψήφιο Δήμαρχο Φοινικαίων Ρ. Τσάκουλη και κυρίως θέμα τα Ριζά

Εισερχόμαστε πλέον στη τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα μήνα. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει αποτελεί ίσως σημαντικότερο παράγοντα από την κεντρική διοίκηση.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Φοινικαίων, κύριοι Λεωνίδας Χρήστου, Ρωμαίος Τσάκουλης και Λεωνίδας Παππάς (η σειρά αναφοράς των ονομάτων ακολουθεί τη χρονική σειρα ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων), προσκλήθηκαν ταυτόχρονα στις 6/4/2023 από το lesinitsa.gr να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις που αφορούν κυρίως την παραμελημένη περιοχή των Ριζών.

Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν έως σήμερα κατά σειρά οι κύριοι Παππάς και Τσάκουλης.

Στο παρόν άρθρο παρατίθενται οι απαντήσεις του κ. Ρωμαίου Τσάκουλη.

Σημείωση: Πατώντας εδώ δείτε τις αντίστοιχες απαντήσεις του κ. Παππά.

1. Πείτε μας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά του Δήμου Φοινικαίων.

(Ρ. Τσάκουλης): Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε στην αξιόλογη σελίδα σας. Τη διαβάζω και διαπιστώνω το υψηλό επίπεδο και τη σοβαρότητα στη διαχείριση των θεμάτων της Λεσινίτσας και γενικότερα του τόπου μας.
Όπως κι εσείς, νοιάζομαι και ανησυχώ κι εγώ για την κοινή μας πατρίδα, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, γι’ αυτό και τόλμησα να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος με το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» Το πρώτο και το σημαντικότερο θέμα του τόπου μας είναι η εγκατάλειψη. Τα χωριά μας άδειασαν. Ελάχιστες οι νέες οικογένειες, ελάχιστα τα νεογέννητα. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να πράξει το χρέος της δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που ζουν μόνιμα εδώ και γι’ αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν. Ρεύμα, δρόμους, εργασία, υγεία και ήρεμη ζωή χρειάζεται ο άνθρωπός μας. Λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η νέα τοπική εξουσία πρέπει να μεριμνήσει να πάρει από το κράτος επενδύσεις για τους άξονες που αναπτύσσουν τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μικροβιομηχανία. Σε μια μέρα ή σε ένα χρόνο δε γίνονται θαύματα, αλλά, αν σχεδιάσεις σοβαρά, σε μια τετραετία ρίχνεις ένα σωστό βήμα και αφήνεις για τις επόμενες έτοιμο εργοτάξιο που δεν πρόκειται να σταματήσει την εξέλιξη.

2. Πείτε μας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά των Ριζών ειδικότερα.

(Ρ. Τσάκουλης): Τα ορεινά χωριά του δήμου Φοινικαίων βρίσκονται σήμερα στην πιο δύσκολη θέση. Πρώτα από όλα δεν υπάρχουν δρόμοι και συγκεκριμένα, ο δακτύλιος από Δίβρη, Θεολόγο, Μάλτσιανη, Γριάσδανη, Σμίνετση, Γράβα, Λιβαδειά και οι προεκτάσεις προς Λεσινίτσα και Καρρόκι έχουν καταρρεύσει. Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι παραμελημένο. Η ιατρική περίθαλψη υπολείπεται.

3. Θεωρείτε τα χωριά των Ριζών παραμελημένα από τις δημοτικές αρχές και την κεντρική διοίκηση ή όχι; Αν ναι, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος;

(Ρ. Τσάκουλης): Κάποιες δουλειές έχουν γίνει, αλλά αυτές δεν επαρκούν να λύσουν αυτά τα βασικά προβλήματα γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα, χρειάζεται να εμπλακεί το κράτος. Αν δε ζητήσεις, δε μπορείς να πάρεις. Όπως λέει και η παροιμία «αν δεν κλάψει το μωρό, δεν το βυζαίνει η μάνα. Δεν μπορώ να πω τι έκαναν οι άλλοι, εγώ απολογούμαι για τον εαυτό μου. Από τη φύση μου τολμώ να διεκδικώ.

4. Πείτε μας τα βασικά σημεία του προγράμματός σας για την ανάπτυξη των χωριών των Ριζών.

(Ρ. Τσάκουλης): Αμέσως μετά τις εκλογές θα ολοκληρώσω το σχέδιο για τους βασικούς δρόμους που ανάφερα πιο πάνω και θα εγκατασταθώ στα Τίρανα ώσπου να πάρω το κονδύλιο. Ευτυχώς που έχει γίνει ένα προσχέδιο από την προηγούμενη διοίκηση και μπορούμε να κλέψουμε χρόνο. Οι άξονες αυτοί σε οδηγούν στον φυσικό παράδεισο, στα πολιτιστικά μνημεία που είναι τόσα πολλά στα Ριζά. Και συνάμα, μέσα από ευρωπαϊκά και διακρατικά προγράμματα θα ενθαρρύνω τις ιδιωτικές επενδύσεις στον ορεινό τουρισμό. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν νέοι που θέλουν να επενδύσουν στο χωριό τους, στη Μεμόραχη, στη Δίβρη, στον Άγιο Ανδρέα, στην Τσερκοβίτσα, στη Δρόβιανη, στη Λεσινίτσα, και σε όλα τα περίχωρα. Ήδη αυτά τα μέρη είναι περιζήτητα από ξένους τουρίστες. Τα προϊόντα τους είναι καταπληκτικά, η ιστορία τους ανεπανάληπτη.

5. Μπορείτε να μας πείτε πόσο κοστίζει (περίπου) η μετάβαση από τη Δίβρη έως την Άνω Λεσινίτσα σήμερα με ταξί; Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία;

(Ρ. Τσάκουλης): Το ξέρω: όσο μια μηνιαία σύνταξη.

6. O δρόμος Δίβρη-Άνω Λεσινίτσα υπάρχει στο πρόγραμμά σας και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

(Ρ. Τσάκουλης): Είναι η προτεραιότητά μου. Στην πρώτη διετία θα είναι ασφαλτωμένος. Αυτή είναι η δέσμευσή μου.

7. Ποια είναι η γνώμη σας για τη διασύνδεση των Ριζών με τη Δρόπολη μέσω του δρόμου Λεσινίτσα-Κρα; Έχετε κάποιο πρόγραμμα για αυτό;

(Ρ. Τσάκουλης): Αυτή θα ήταν η ιδανική λύση, γιατί έτσι ενώνεται εσωτερικά ο δήμος Φοινικαίων με την Άνω Δερόπολη και χρειάζεται συνεργασία μεταξύ δύο Δήμων.

8. Πότε επισκεφτήκατε τη Λεσινίτσα τελευταία φορά και τι προβλήματα διαπιστώσατε;

(Ρ. Τσάκουλης): Και πρόσφατα την έχω επισκεφτεί. Με μαγεύει η φύση, η πλούσια κληρονομιά, αλλά με σκοτώνει η εγκατάλειψη. Δεν υπάρχει πρόσβαση. Το ρεύμα κόβεται μόλις βρέξει. Οι υπερήλικες είναι σε απομόνωση και αγωνίζονται σκληρά να επιβιώσουν.

9. Το υδραγωγείο Λεσινίτσας-Δίβρης (σημαντικό έργο σε εξέλιξη) προκάλεσε όμως και αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων για πλημμελή μελέτη και καταστροφή περιουσιών. Δεσμεύεστε ότι θα εξετάσετε αυτό το θέμα;

(Ρ. Τσάκουλης): Πράγματι είναι σημαντικό έργο για τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, αλλά και για την ίδια τη Λεσινίτσα. Για να είμαι ειλικρινής δε γνωρίζω λεπτομέρειες γι’ αυτό, αλλά, μόλις αναλάβω το καθήκον θα το εξετάσουμε σοβαρά αυτό το θέμα και κυρίως θα αναβαθμίσουμε την ποιότητά του.

10. Τι πρόγραμμα έχετε συγκεκριμένα για την προστασία του περιβάλλοντος και την κακοδιαχείριση που υπάρχει στα βοσκοτόπια;

(Ρ. Τσάκουλης): Στην περιοχή των Ριζών υπάρχουν και τα μεγαλύτερα δάση και βοσκοτόπια. Αυτά είναι ο θησαυρός του Δήμου, από τα οποία μπορείς να εξοικονομήσεις πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης, αλλά η μεγαλύτερη αξία αυτής της φύσης στέκεται στην παρθενιά της. Αυτή την παρθενιά πρέπει να διατηρήσουμε για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες, αλλά και οι ίδιοι εμείς και οι νέες γενιές μας να ζήσουν υγιεινά στον τόπο τους. Σ’ αυτά τα μέρη πρέπει να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία από τους ντόπιους και η εκμετάλλευση των δασών και βοσκοτοπίων πρέπει να γίνεται σωστά, γι’ αυτό στη δασική υπηρεσία του Δήμου θα εργάζονται υπεύθυνα άτομα.

11. Τι πρόγραμμα έχετε συγκεκριμένα για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων;

(Ρ. Τσάκουλης): Όπως είπα και πιο πάνω ο χώρος αυτός είναι πλούσιος σε μνημεία και χρειάζεται πολύς χρόνος να αραδιάσεις τις αξίες τους. Ο Άγιος Γεώργιος και Άγιος Νικόλαος στη Δίβρη, ο Άγιος Γιάννης στο Θεολόγο, η γέφυρα στην Τσερκοβίτσα, ο Άγιος Αθανάσιος και Άγιος Γεώργιος στη Λεσινίτσα, η εκκλησία της Παναγιάς και το Κάστρο του Αϊλιά στη Μάλτσιανη, το φρούριο της Ρίπεσης, το Παλιομονάστηρο του Καρροκιού, το φρούριο του Μαχαλά στη Γράβα, τα Πιθάρια του Καισαρατιού και άλλα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία, αν φτιαχτεί ο δρόμος, θα είναι περιζήτητα από τους επισκέπτες. Την προστασία των μνημείων αυτών έχει η Εφορία Αρχαιοτήτων, αλλά και εμείς η αυτοδιοικητική αρχή θα συνδράμουμε να προστατευτούν αυτά τα μνημεία. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε στο έλεος της φύσης. Κρίμα που κατέρρευσε ο Άγιος Αθανάσιος…

12. Σε τι από αυτά που αναφέρεστε στο πρόγραμμά σας (γενικά και ειδικότερα) δεσμεύεστε ότι θα πραγματοποιήσετε στη διάρκεια της θητείας σας κατά σειρά προτεραιότητας, εφόσον εκλεγείτε.

(Ρ. Τσάκουλης):
1.Ολοκλήρωση του υδραγωγείου.
2.Ασφαλτόστρωση του κεντρικού οδικού δικτύου σε όλη την ορεινή περιοχή του Θεολόγου και της Λιβαδειάς.
3.Βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου (σε συνεργασία με την κυβέρνηση).
4.Προώθηση επενδύσεων σε τουρισμό.
5.Σωστή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
6.Εξυπηρέτηση των κατοίκων για μετάβαση προς και από την πόλη των Αγίων Σαράντα με την καθιέρωση γραμμής μετά την ασφάλτωση του δρόμου.
Σας ευχαριστώ!