Νίκος Κατσαλίδας, «Τα ποτάμια της παλάμης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Εκδόσεις Νίκας

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας το νέο ποιητικό έργο του Νίκου Κατσαλίδα «Τα ποτάμια της παλάμης». Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί έργο της Μαργαρίτας Βασιλάκου.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η συλλογή αποτελείται από οκτώ ποιητικές ενότητες: «Τα ποτάμια της παλάμης», « Οπτασιακά κοράλλια», «Κράκουρα της ακρώρειας», «Το ιερό διανυκτερεύει», «Τα φουγάρα της αντάρας», «Φιλέρημα φυλλώματα», «Εδώ ξορκίζουν το κακό», «Οι εντολές του Εσπερινού».

Με κέντρο την βορειοηπειρώτικη ύπαιθρο, ο Νίκος Κατσαλίδας συνθέτει ένα ποιητικό σπονδυλωτό έργο όπου μνήμες, συναισθήματα, μύθοι και όνειρα συναντούν τον άνθρωπο, τη μοίρα, τη ζωή και τον θάνατο.

«Εντοιχισμένα περιστέρια τιτιβίζουνε στις τέφρες.
Εντοιχισμένοι σπόροι σταχτιάζουνε στις στάχτες.
Εντοιχισμένοι νεκροί αναδεύονται στους τάφους.
Κι εμείς οι εύρωστες, οικείες, αιωρούμενες ψυχές,
εντοιχισμένες πέτρες στοιχειώνουμε στους τοίχους».

(Από την ποιητική ενότητα «Το ιερό διανυχτερεύει»)

Έγραψαν για τον Νίκο Κατσαλίδα:

«Μια γλώσσα ζηλευτή, ένας γλωσσικός θησαυρός δίχως όρια και καλούπια, από όλα τα λουλούδια του γλωσσικού περιβολιού, της αρχαίας ομηρικής, της καλλιεργημένης, της ομιλούμενης, της βόρειας ηπειρωτικής ντοπιολαλιάς, και όχι ως μόδα συγκυρίας, αλλά ως εσωτερική αναγκαιότητα, που στο πλέξιμο και κέντημα της λέξης και της ποιητικής στόφας στο παιχνίδι της λυρικής μεταφορικής εικόνας θυμίζει Λόρκα κι Ελύτη, με την αθωότητα της φύσης στο φόντο και στα καλύτερα τοπία της μυθολογίας, σαν στις πρώτες ημέρες της γένεσης, το αέναο, το ιερό, το αγνό, το παρθένο, που αν το αγγίξεις και χαλάσεις την ισορροπία πάνω και κάτω κόσμου, μπορεί να γίνει θρύψαλα, το γήινο και το αιθέριο, με το πανάρχαιο φιλοσοφικό μοτίβο της μεγάλης ποίησης, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ζωή και ο θάνατος».

Γιώργος Μαρκόπουλος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Νίκος Κατσαλίδας γεννήθηκε στην Άνω Λεσινίτσα, περιοχής Θεολόγου των Αγίων Σαράντα. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Έκανε ανώτατες φιλολογικές σπουδές στα Τίρανα. Ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, δοκιμιογράφος με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

Αντιπροσωπευτικά του ποιήματα συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες παγκόσμιες Ανθολογίες στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, βουλγαρικά, ρουμανικά, ισπανικά, ενώ ο ίδιος μετέφρασε σαράντα πέντε Έλληνες ποιητές και πεζογράφους στην Αλβανική γλώσσα.

Είναι ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατικής Ένωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια». Κατά το 2001-2002, χρημάτισε υπουργός Επικρατείας (παρά τω πρωθυπουργώ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αλβανία.

Κατά το 2004-2008 διετέλεσε διπλωμάτης, Μορφωτικός Σύμβουλος στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το 2001 απέσπασε το βαλκανικό βραβείο «Αίμος», στη Σόφια, για την ποιητική συλλογή «Τα εκατό εκατόφυλλα της Πούλιας». Το 2002 του απονεμήθηκε η «Ασημένια πένα» από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας για τη μετάφραση της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη.

Το 2012, παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας με το ανώτατο μετάλλιο της τάξης των γραμμάτων «Μεγάλος καλλιτέχνης». Ο Νίκος Κατσαλίδας είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.