Δρ. Γεώργιος Κ. Γιακουμής, «Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Λεσινίτσας»

Το βιβλίο είναι μία σπουδαία εργασία του ερευνητή μεταβυζαντινών μνημείων Γεωργίου Γιακουμή και έκδοση της Αδελφότητας Λεσινιτσιωτών (Άνω & Κάτω Λεσινίτσα). Εκδόθηκε το 2001 με πρωτοβουλία της Αδελφότητας με χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος, μετά από παρέμβαση του αείμνηστου συμπατριώτη μας Βασιλείου Παντ. Ζαρμπαλά από την Άνω Λεσινίτσα. (Ας είναι Αιωνία η μνήμη του!). Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση του βιβλίου αυτού έγινε η αποκατάσταση της παμπάλαιας στέγης του Ναού, που κινδύνευε να πέσει.

Περιγραφή του μνημείου (φώτο από το βιβλίο)

Η έκδοση του εικονιζόμενου βιβλίου και η αποκατάσταση της στέγης του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Λεσινίτσας είναι δύο από τα θεάρεστα έργα της Αδελφότητας Λεσινιτσιτών. Απομένει, όμως, προς αποκατάσταση σε πρώτη φάση, ένα τοίχος αντιστήριξης-αυλόγυρος του Ι. Ναού και μετά σε δεύτερη φάση η αποκατάσταση του εσωτερικού διακόσμου του Ναού ώστε να είναι πραγματικά επισκέψιμο μνημείο του χωριού μας. Κι αυτό πρέπει να γίνει μόνο από εμάς τους Λεσινιτσιώτες.

 Η Πλατυτέρα των Ουρανών ονομάζεται η εικόνα της Παναγίας (φώτο από το βιβλίο)

Ενημερώνουμε πως ακόμα υπάρχει προς διάθεση από την Αδελφότητα μεγάλη ποσότητα του, ως άνω αναφερόμενου, βιβλίου. Διατίθεται από την Αδελφότητα για αυτούς τους κοινωφελείς σκοπούς: τον τοίχο αντιστήριξης του Ναού καθώς και την αποκατάσταση του εσωτερικού διακόσμου μετά από συνεννόηση με την αλβανική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Για παραγγελίες στα τηλέφωνα: +30 6987 382 783 (κ. Ζιώγκα) ή +30 6977 343 372 (κ. Λέζο).

Από την σελίδα της Αδελφότητας Λεσινιτσιωτών