Ιδρυτής της σύγχρονης έρευνας για τον ύπνο και της ιατρικής για τις διαταραχές ύπνου.
Ο Δρ. Αντώνης Κάλλης (Anthony-Tony Kales) γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1934 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και απεβίωσε στις 18 Δεκεμβρίου 2023, στο Plantation της Φλόριντα. Ήταν γιος των Ελλήνων μεταναστών, του Δημήτριου Χρ. Κάλλη και της Δήμητρας Π. Παρτάλης-Κάλλη, από το μικροσκοπικό, ελληνόφωνο χωριό Κάτω Λεσινίτσα στη Βόρειο Ήπειρο, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η πρώτη του γλώσσα, η μητρική ήταν τα ελληνικά. Οι πρώτοι διάλογοι στην αγγλική γλώσσα ήταν, όταν μπήκε στο νηπιαγωγείο. Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από την πλούσια πολιτιστική κι ελληνορθόδοξη κληρονομιά που κουβαλούσαν οι γονείς του από την ορεινή, ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Λεσινίτσα Δελβίνου. Αυτή η κληρονομιά ενστάλαξε στην παιδική ψυχή του Αντώνη μια βαθιά αίσθηση κοινοτικής και ελληνορθόδοξης ταυτότητας.
Μεγαλώνοντας, διέπρεψε στο σχολείο και ήταν επίσης πολύ δραστήριος στα αθλήματα της γειτονιάς, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Όταν ο πατέρας του έμεινε ανάπηρος λόγω μιας σειράς μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων, ανέλαβε πολλές ευθύνες στην οικογένεια, βοηθώντας τη μητέρα του που ανέλαβε ως συνεργάτης στην οικογενειακή επιχείρηση, Pete’s Bar. Εργάστηκε ταυτόχρονα σε διάφορες δουλειές πριν μπει στο κολέγιο στο Wayne State University στο προϊατρικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του χρόνων, ο Αντώνης συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ROTC συμμετέχοντας ενεργά σε εκπαιδευτικές ασκήσεις και στην στρατιωτική πειθαρχία. Το 1961 εντάχθηκε στους Εφέδρους της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανθυπολοχαγός στο Ιατρικό Σώμα. Κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έλαβε τον βαθμό του Λοχαγού υπηρετώντας με διάκριση ως ψυχίατρος. Απολύθηκε τιμητικά από την υπηρεσία αυτή το 1965.
Ο Αντώνης έλαβε το πτυχίο του, το 1956 με την Ανώτατη Διάκριση και την εισαγωγή του στο Phi Beta Kappa και το M.D του, το 1959. Ενώ βρισκόταν στο Wayne State, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο, Joyce Danielski, φοιτήτρια Φαρμακευτικής, την οποία ενθάρρυνε να σπουδάσει Ιατρική. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1960. Ο συζυγικός βίος και η επιστημονική συνεργασία τους κράτησε για 63 ολόκληρα χρόνια.
Το 1960, μπήκε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ψυχιατρική στο UCLA. Το 1962, ενώ ήταν ακόμη ιατρός, ξεκίνησε έρευνα που θα αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση της Κλινικής Διαταραχών Ύπνου και του Εργαστηρίου Ύπνου στο UCLA, του πρώτου τέτοιου κλινικά ολοκληρωμένου προγράμματος στον κόσμο. Μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας για τον ύπνο, ανέβηκε γρήγορα στην βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή στο UCLA. Το 1971, ο Δρ. Αντώνης Κάλλης η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους μετακόμισαν στο Hershey, PA όπου ο Αντώνης έγινε ο ιδρυτικός Πρόεδρος Ψυχιατρικής στο Penn State University College of Medicine και συνέχισε να ηγείται του Προγράμματος Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου για μια περίοδο 28 ετών.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Δρ. Κάλλης ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος στην Έρευνα Ύπνου, την Ψυχιατρική Εκπαίδευση και την Κοινοτική Ψυχιατρική. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν: Βραβείο Distinguished Alumnus Award από την Ιατρική Σχολή του Wayne State University και Distinguished Physician of the Year από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία της Νέας Υόρκης. Το 2003, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης έρευνας για τον ύπνο. Το 2007 αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έγραψε ή συνέγραψε πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα, πολλά κεφάλαια ιατρικών βιβλίων και έξι ιατρικά βιβλία. Η φήμη του ως Εκπαιδευτής Ψυχιατρικής σχετίζεται με την ίδρυσή του ενός από τα κορυφαία τμήματα ψυχιατρικής στη χώρα στο Penn State.
Στην έρευνα ύπνου, ο Δρ. Κάλλης συνέγραψε με τον Allan Rechtschaffen, PhD, την μελέτη «A Manual of Standardized Terminology, Techniques and Scoring System for Sleep Stages of Human Subjects (Εγχειρίδιο Τυποποιημένης Ορολογίας, Τεχνικών και Συστήματος Βαθμολόγησης των Σταδίων Ύπνου των Ανθρώπινων Υποκειμένων)», μελέτη η οποία ήταν μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες και αναφερόμενες δημοσιεύσεις στην έρευνα ύπνου.
Μία από τις υψηλότερες διακρίσεις του ήταν να αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους ολίγους «Ιδρυτές της Ιατρικής των Διαταραχών Ύπνου», μια νέα ιατρική ειδικότητα. Ο Δρ. Αντώνης Κάλλης συνταξιοδοτήθηκε ως Ομότιμος Καθηγητής στο Penn State University. Το Penn State University τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του στην έδρα της Ιατρικής Διαταραχών Ύπνου.
Στις κοινωνικές του δράσεις ο Δρ. Αντώνης Κάλλης ταυτίστηκε έντονα με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και αφοσιώθηκε στη διατήρηση του ελληνισμού και στην αξία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Για να τιμήσει περαιτέρω τους γονείς του και τις Βορειοηπειρωτικές του ρίζες, έλαβε την ελληνική υπηκοότητα. Αν και επίσημα σπούδασε την ελληνική γλώσσα μόνο για ένα χρόνο (το ελληνικό του σχολείο περιορίστηκε λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), του άρεσε να διδάσκει την ελληνική γλώσσα στα εγγόνια του και να βοηθά με τα μαθήματά τους στο ελληνικό σχολείο. Έβρισκε μεγάλη χαρά βοηθώντας τους μικρούς μαθητές του ελληνικού σχολείου να ανακαλύψουν τις «ελληνικές ρίζες» των κοινών λέξεων στα αγγλικά.
Μετά τη συνταξιοδότησή τους, το ζεύγος των δοκτόρων Αντώνη και Joyce Κάλλη (Anthony & Joyce Kales) περνούσαν τα καλοκαίρια και τα φθινόπωρά τους στο An Arbor του Μίσιγκαν. Ήταν ένα ενεργό και δυναμικό ζεύγος και περνούσαν τον χρόνο τους με τα επτά αγαπημένα τους εγγόνια παρακολουθώντας ακόμα και αγώνες ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Διατήρησαν την κύρια κατοικία τους στο Plantation, Florida, ένα αγαπημένο μέρος για τα παιδιά και τα εγγόνια.
Στη Φλόριντα όπως και στο Μίσιγκαν, παρέμειναν ενεργά μέλη σε πολλές ελληνορθόδοξες εκκλησίες, όπως και στην οργάνωση AHEPA και σε άλλες ελληνοαμερικανικές κοινοτικές υποθέσεις.
Ο Δρ. Anthony Kales διακρίθηκε επίσης για το γενναιόδωρο πνεύμα του, προσφέροντας τον χρόνο του, τις συμβουλές και την οικονομική του υποστήριξη στα μέλη της οικογένειάς του, σε συγγενείς και σε αμέτρητους συνανθρώπους του. Ενσάρκωνε το πνεύμα της ελληνικής έννοιας του φιλότιμου που σημαίνει «φίλος της τιμής», αλλά το φιλότιμο, ως έννοια, για τον Αντώνη Κάλλη, εμπεριέχει μέσα του και τις έννοιες της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της εθνικής υπερηφάνειας, της φιλοξενίας, του ανθρωπισμού και της ζεστασιάς.
Στον πυρήνα του, το φιλότιμο έχει να κάνει με την ανιδιοτέλεια, μια εσωτερική δύναμη που ωθεί τα άτομα να σκέφτονται τους άλλους και τον κόσμο γύρω τους, να δίνουν τον εαυτό τους, να περιμένουν ελάχιστα σε αντάλλαγμα και να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Ο Δρ. Anthony Kales ήταν το παράδειγμα του φιλότιμου σε όλες τις ενέργειές του, προφανώς μέσω της φιλανθρωπίας και της καθοδήγησής του, αλλά και στη θερμή επαφή με όλους όσους συναντούσε.
Τα παιδιά και τα εγγόνια του θυμούνται με αγάπη την ικανότητά του να μιλάει με οποιονδήποτε, από ανθρώπους στο μπακάλικο μέχρι φημισμένους ηγέτες. Αυτή είναι πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές που αφήνει πίσω του, ο Δρ. Anthony Kales, καθώς του επέτρεψε να ενσταλάξει τις συμβουλές και τη σοφία του σε όλους όσους γνώρισε και δίδαξε τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
Ήταν λάτρης των σπορ, ειδικά των ομάδων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ενώ το ποδόσφαιρο ήταν το πάθος του και είχε εισιτήρια διαρκείας για το ποδόσφαιρο Wolverines για περισσότερα από 20 χρόνια, ακολουθούσε επίσης μπάσκετ (με συχνά αποφθέγματα John Wooden), χόκεϊ (το πρώτο του ραντεβού με την σύζυγό του Joyce ήταν ένα παιχνίδι Detroit Red Wings), γυναικείο σόφτμπολ και ήταν θερμός οπαδός σε οποιαδήποτε ομάδα λαμβάνανε μέρος τα εγγόνια του. Ο Δρ. Anthony Kales λάτρευε να μοιράζεται τα εισιτήρια διαρκείας του ως τρόπο να συνδεθεί με φίλους και συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων των εγγονιών του.
Ο Δρ. Anthony Kales ήταν λάτρης της μουσικής, της τέχνης και είχε πλούσιο λεξιλόγιο. Ένα από τα αγαπημένα του δώρα σε οποιονδήποτε από τους νέους που καθοδηγούσε ήταν το «30 Days to a More Powerful Vocabulary». Η αίσθηση του χιούμορ του ήταν έντονη και οξεία με όλους τους συνομιλητές του, μικρούς και μεγάλους. Ιδιαιτέρως δε, το χιούμορ και η συμπεριφορές του και οι συμβουλές που έδινε στα εγγόνια του και στους μαθητές του θα μείνουν στη μνήμη όλων ως οι «παππου-ισμοί» του πιο γλυκού παππού στον κόσμο.
Ο Δρ. Anthony Kales ήταν επίσης γνωστός ότι έδινε το «χαρτζιλίκι του Παππού» στα εγγόνια του και σε άλλους που θεωρούσε κοντά στην οικογένεια και τη συγγένειά του. Ήταν αφοσιωμένος στη φιλανθρωπία. Αυτός και η σύζυγός του επιχορήγησαν τα Προγράμματα Υποτροφιών «Τρεις Ιεράρχες» σε τρεις διαφορετικές ελληνορθόδοξες εκκλησίες: την Αγία Τριάδα Ελληνικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός στο Camp Hill, PA, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ann Arbor, MI και, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Ft. Lauderdale, Fl.
Η ισχυρή τους δέσμευση για την αναζωογόνηση του Ντιτρόιτ έχει αποδειχθεί μέσω της υποστήριξής τους από το Πανεπιστήμιο Wayne State, ως μέλη του Anthony Wayne Society, και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ντιτρόιτ. Εκτός από αυτά στο Wayne State University, έχουν υποστηρίξει πολλαπλά προγράμματα δωρεών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Penn State και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το 2009, ο Δρ. Anthony Kales έλαβε το Hellenic Heritage Award για την αφοσίωσή του στην πρόοδο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της ευρύτερης κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ντιτρόιτ.
Ο Δρ. Anthony Kales, στη διάρκεια της ζωής του είχε χάσει τους γονείς του και έναν μεγαλύτερο αδερφό του, το Νικόλαο. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του, Δρ. Joyce Danielski-Kales και τα παιδιά, τον Dr. Stefanos-Nicholas Kales (σύζυγος Ana), την Dr. Helen-Christine Kales και τον James-Dimitri Kales, MPP, καθώς και 7 εγγόνια: Stefania και Arianna Kales, Anastasia, Sophia και Theodore Gibson, και τις Alexandra και τη Zoë Kales.
Το 2003 η Αδελφότητα Λεσινιτσιωτών Άνω & Κάτω Λεσινίτσα), επί τη ευκαιρία της ανάδειξης του Αντώνη Κάλλη σε Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ειδικό Αναμνηστικό Λεύκωμα για τη ζωή και το έργο του Αντώνη Κάλλη, του πρώτου διάσημου Λεσινιτσιώτη ο οποίος συν των άλλων πολλών τιμητικών τίτλων που απέσπασε στην Αμερική, αναγορεύτηκε και Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Από τη σελίδα της Αδελφότητας Λεσινιτσιωτών