Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κατσαλίδα, «Τα ποτάμια της παλάμης» (φωτογραφίες + βίντεο)

Στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, την Τρίτη 9 Απριλίου στις 7μ.μ., συγκεντρώθηκε ένα πλήθος συγχωριανών, φίλων και ανθρώπων του πνεύματος για να παραστούν στην παρουσίαση του νέου ποιητικού έργου του Νίκου Κατσαλίδα, με τίτλο «Τα ποτάμια της παλάμης»  από τις Εκδόσεις Νίκας.

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση.

Η συλλογή αποτελείται από οκτώ ποιητικές ενότητες, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και εκφράζει διάφορα συναισθήματα και εμπειρίες. Με κέντρο την βορειοηπειρωτική ύπαιθρο, ο Νίκος Κατσαλίδας συνθέτει ένα ποιητικό σπονδυλωτό έργο όπου μνήμες, συναισθήματα, μύθοι και όνειρα συναντούν τον άνθρωπο, τη μοίρα, τη ζωή και τον θάνατο.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη με ενθουσιασμό και ανυπομονησία, καθώς οι παρευρισκόμενοι αναμένανε να εξερευνήσουν τον κόσμο που δημιούργησε ο ποιητής μέσα από το έργο του. Η παρουσία του πλήθους στην εκδήλωση αποτέλεσε μια θερμή απόδειξη της αγάπης και της υποστήριξης που απολαμβάνει ο διεθνούς φήμης Λεσινιτσιώτης Νίκος Κατσαλίδας.

Ο ποιητής υπογράφοντας βιβλία στους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης, ποιητής και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εν λόγω έργου.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος.

Ακολούθησε και έλαβε τον λόγο ο εκδότης Νίκος Νίκας που εξήρε την προσωπικότητα του κ. Κατσαλίδα καθώς και τη σημαντική προσφορά αυτού μέσω των έργων του στις τέχνες και στον πολιτισμό.

Ο εκδότης Νίκος Νίκας.

Στην συνέχεια ακολούθησαν εκτενείς παρουσιάσεις από τους Δρ. Κωνσταντίνο Μπούρα (ποιητή-θεατρολόγο-κριτικό) και την Δρ. Ευσταθία Δήμου (φιλόλογο-συγγραφέα) οι οποίοι πλαισίωναν τον συγγραφέα και ανέλυσαν με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο από τη δική τους σκοπιά το περιεχόμενο και τη σημασία του έργου.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, μέσα από μια εξομολόγηση, μοιράστηκε την δημιουργική του πορεία από μικρό παιδί και τη σημασία που έχει για εκείνον η γενέτειρα Λεσινίτσα και οι άνθρωποι της, καθώς αποτελούν πηγή έμπνευσής του. Ευχαρίστησε δε και τους ανθρώπους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχή έκδοση του βιβλίου, τον εκδότη Νίκο Νίκα, την Μαργαρίτα Βασιλάκου για το έργο του εξωφύλλου, την Στεύη Τσούτση για την επιμέλεια και την Μαρίνα Βλάχου για την διόρθωση κειμένου.

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Νίκος Κατσαλίδας και η Ευσταθία Δήμου.

Η εκδήλωση έλαβε τέλος με μια μουσική επίδειξη από το Πολυφωνικό Σχήμα «Τα Δελβινιώτικα», που προσέδωσε μια ακόμη διάσταση στο γεγονός, με τα πολυφωνικά τραγούδια να αγγίζουν τις καρδιές των παρευρισκόμενων.

Μετά από αυτή τη βραδιά γεμάτη από λόγο, ποίηση και μουσική, οι καλεσμένοι αποχώρησαν με τις εντυπώσεις για το έργο του Νίκου Κατσαλίδα να παραμένουν ζωντανές και με την ανυπομονησία για το επόμενο έργο του συγγραφέα.

Ευχόμαστε καλοτάξιδο!!

Οδυσσέας Σέκκας