Με τη συμμετοχή των λιγοστών κατοίκων τιμήθηκε στις 6/12/2022 η μνήμη του Αγίου Νικολάου στην ομώνυμη εκκλησία στην Άνω Λεσινίτσα. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος των χωριών μας π. Νικόδημος Καρκασίνας από το Βαγγαλιάτι.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325).
Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο και θεωρείται ο προστάτης των θαλασσών και των ναυτικών.
Στη Λεσινίτσα, αν και ορεινό χωριό, ο Άγιος τιμάται με πολλές εκκλησίες. Μία εικασία για αυτό μπορεί να είναι η συχνή και σε μεγάλο βαθμό μετανάστευση των χωριανών από πολύ παλιά στα πέρατα τη Γης, έτσι ώστε οι πολυταξιδεμένοι Λεσινιτσιώτες να είχαν «ήρεμες θάλασσες».
Εκτός από τον προαναφερόμενο Ναό στην Άνω Λεσινίτσα υπάρχουν εκκλησίες στο Χαλιοπούλι, στου Μάη, στο Λεσκοβέτσι και στην Κλεισούρα (έχει καταστραφεί). Σε δύο από αυτές, στον Άγιο Νικόλαο στην Άνω Λεσινίτσα και στον Άγιο Νικόλαο στο Χαλιοπούλι στην Κάτω Λεσινίτσα, κήρυξε στο πέρασμά του το 1779 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ίδρυσε δύο Σχολεία Νάρθηκος.
Κατά την Τουρκοκρατία λόγω των διώξεων που υπέστη η ελληνική παιδεία, οι μοναχοί και οι κληρικοί δίδασκαν στα Ελληνόπουλα στους νάρθηκες (πρόναους) των εκκλησιών τα λίγα αλλά απαραίτητα για την διατήρηση του έθνους και της γλώσσας γράμματα.
Βοήθεια ο Άγιος σε όλους! Χρόνια πολλά και ευλογημένα!