Η καμπάνα της Μονής Γερμανού (Αγίου Αθανασίου)

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, μετά την αναβολή στις 21 Ιανουαρίου (18 Ιανουαρίου η μνήμη του Αγίου Αθανασίου), πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Λεσινίτσα Τουριστικός Προορισμός» η τοποθέτηση καμπάνας στο Μοναστήρι όπως ήδη είχε προαναγγελθεί.

Η τοποθέτηση της καμπάνας.

Η καμπάνα τοποθετήθηκε στη θέση της παλαιάς που ήταν κατασκευασμένη στα Ιωάννινα το 1871, και ήταν του Αγίου Δημητρίου στο Σιματάτι. Πάνω της ήταν χαραγμένο:

ΔΕΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΣΙΜΟΤΑΤΙ ΜΑΧΑΛΑ ΚΑΙ ΛΙΤΣΑΤΙ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Να σημειωθεί πως ήταν η μόνη καμπάνα από τις εκκλησίες της Λεσινίτσας που γλίτωσε από το καθεστώς και μεταφέρθηκε εκεί για να χρησιμοποιείται για ειδοποιήσεις, αφού το Μοναστήρι έχει ορατότητα και ακουστική απ’ όλους τους μαχαλάδες. Η παλαιά καμπάνα εκλάπη το 2014 από αρχαιοκάπηλους οι οποίοι στοχευμένα και με ντόπιους συνεργάτες ρήμαξαν στην περιοχή μας και σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο μοναστήρια και Εκκλησίες, από θησαυρούς πίστεως, τέχνης και πολιτισμού.

Η παλαιά καμπάνα που εκλάπη.

Η αγορά της νέας καμπάνας πραγματοποιήθηκε με μέρος των δωρεών συγχωριανών και φίλων του χωριού μας, που ο προαναφερθείς Σύλλογος μετά την κατάρρευση του Ναού της Μονής τον Ιανουάριο του 2017, συνέλεξε για την διάσωση του μνημείου και το κόστος της έφτασε στα 1730€.

Παράλληλα με την τοποθέτηση της καμπάνας, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Νικόδημο Καρκασίνα στην οποία έψαλαν ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην Πρόεδρος της Ομόνοιας και ο Δημήτρης Τσαρκοβίστας από την Παραμυθιά.

Θεία Λειτουργία.

Συμμετείχαν οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας, αλλά και χωριανοί από την Αθήνα και τους Αγίους Σαράντα, ο δημογέροντας της Κάτω Λεσινίτσας Νίκος Τσάκας, ο δημογέροντας της Άνω Λεσινίτσας Γιάννης Μαστακούλης, και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άγιος Κοσμάς Λιβαδειάς.

Στηθάρια που απεικονίζουν αριστερά:τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης, υμνογράφο και συνθέτη του Μ. Κανόνα. Δεξιά: ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, σπουδαίος εκκλησιαστικός πατέρας, Θεολόγος και συγγραφέας. Εόρταζε την Κυριακή που τελέσθηκαν στο μοναστήρι οι εκδηλώσεις.

Μετά τις εκδηλώσεις ακολούθησε γεύμα και μικρή εορτή στο μαγαζί του Σταύρου Μικέλη.

Στο μαγαζί του Σταύρου Μικέλη.

Βοήθεια ο Άγιος Αθανάσιος σε όλους τους Λεσινιτσιώτες!

Άρης Χρήστος Μπίτας