Υδραγωγείο Λεσινίτσας – Δίβρης (Μέρος Α’): Συνέντευξη με τον κ. Χρήστο Κίτσο, Δήμαρχο Φοινικαίων

Το Υδραγωγείο ελευθέρας ροής Λεσινίτσας – Δίβρης αναγγέλθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (αρχές του 2021) από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Φοινικαίων ως ένα από τα σημαντικότερα έργα για την περιοχή μας που θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης για μία σειρά χωριών στα Ριζά. Aμέσως μετά την αναγγελία, oι εργασίες ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς στη Λεσινίτσα. Kατά τη διάρκεια βέβαια αυτής της περιόδου μέχρι και σήμερα άλλοτε προχωρούν και άλλοτε εμφανίζουν καθυστερήσεις όπως συμβαίνει σήμερα.

Το άρθρο αυτό αποτελεί το πρώτο από μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν στο lesinitsa.gr σχετικά με το Υδραγωγείο Λεσινίτσας – Δίβρης. Ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρήστος Κίτσος αποδέχτηκε την πρόσκληση να απαντήσει στα ερωτήματά μας που σχετίζονται με το ίδιο έργο, την σπουδαιότητα του, την πορεία του μέχρι τώρα αλλά και τις καταγγελίες των κατοίκων. Μας απέστειλε επίσης την προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (στα Αλβανικά) την οποία θέτουμε στη διάθεση των αναγνωστών μας.

Στα επόμενα άρθρα μας θα προσκληθούν και έτεροι παράγοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να καταθέσουν τις απόψεις τους, όπως οι Κοινοτάρχες της Άνω και Κάτω Λεσινίτσας (ή και άλλων χωριών) και Σύλλογοι που εκπροσωπούν μια μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα.

Ο σκοπός μας, είναι, οι δημότες – κάτοικοι να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα περί του έργου αυτού και την πορεία του, να τους λυθούν απορίες που τυχόν έχουν και να βοηθηθούν σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της εκτέλεσής του.

Το σχέδιο ύδρευσης. Το lesinitsa.gr έχει στη διάθεσή του ολόκληρη την τεχνική μελέτη που περιλαμβάνει και την εσωτερική δικτύωση των χωριών. Λόγω του μεγάλου όγκου δεν μπορούμε να την αναρτήσουμε εδώ

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Δημάρχου Φοινικαίων.

Κύριε Δήμαρχε ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να μιλήσετε στο lesinitsa.gr. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το έργο «Υδραγωγείο Λεσινίτσας – Δίβρης» για την ευρύτερη περιοχή των Ριζών;

Σας ευχαριστώ και εγώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για αυτό το σημαντικό θέμα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι το πολυτιμότερο δώρο και αγαθό της φύσης, τόσο για τον πλανήτη όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Στην περιοχή μας δυστυχώς για πολλούς η 24ωρη υδροδότηση είναι δυσεύρετο αγαθό εν έτη 2022. Το «Υδραγωγείο Λεσινίτσας – Δίβρης» είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιείται στον Δήμο μας, πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό, με τεράστια οφέλη στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Ποια χωριά θα υδροδοτηθούν;

Οι κοινότητες που θα προμηθευτούν πόσιμο νερό είναι οι εξής: Άνω και Κάτω Λεσινίτσα, Γιαννιτσάτι, Λουψάτι, Τσερκοβίτσα, Άγιος Ανδρέας, Κουλουράτι, Δίβρη.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου;

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Πότε ξεκίνησε το έργο;

Η επίσημη έναρξη του έργου πραγματοποιήθηκε στις 01.02.2021.

Τι είδους περιβαλλοντικές μελέτες έγιναν πριν την έναρξη του;

Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με την νομοθεσία περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων που επιβάλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ υπολογίστηκαν κυρίως τα μορφολογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά, η κατανάλωση νερού, κ.α. Σας παραθέτω ολόκληρη την μελέτη (στα Αλβανικά) που πραγματοποιήθηκε το 2020 για το έργο.

RAPORTI PARAPRAK I VLERESIMIT TE NDIKIMIT NE MJEDIS I PROJEKTIT “NDERTIMI I UJESJELLESIT RAJONAL NGA BURIMET E LESHNICES”

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης; Τελευταία παρατηρείται μία καθυστέρηση στις εργασίες, που οφείλεται αυτό;

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι στα 2 (δυο) χρόνια περίπου. Όσο για την μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οφείλεται στην σημαντική ανατίμηση που σημειώθηκε στα οικοδομικά υλικά και τα καύσιμα. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δημόσιες συμβάσεις έργων, με την απόφαση ΦΕΚ Νρ.10, Ημ.18.05.2022, προσπαθεί εν μέρει να βάλει φρένο (πλαφόν), στην ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει επέλθει η αγορά το τρέχον έτος.

Ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική, πόσο δηλαδή θα πληρώνουν το νερό οι κάτοικοι;

Η τιμολογιακή πολιτική του συνολικού οικονομικού κόστους των υδατικών πόρων θα προσδιοριστεί ισότιμα για κάθε κοινότητα, από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φοινικαίων.

Υπήρξαν καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ζημιές (σε χωράφια κτλ.) που προκλήθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών. Που μπορούν να απευθυνθούν οι κάτοικοι αν εντοπίσουν τέτοιου είδους ζημιές;

Ο κάθε πολίτης σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς, κατά την διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών της αναδόχου εταιρείας, που έχει αναλάβει την ασφαλή εκτέλεση του έργου, δύναται να απευθυνθεί άμεσα εγγράφως στην Δημοτική Αρχή.

Σας ευχαριστούμε για τις απάντησεις. Επιθυμείτε να αναφέρετε κάτι άλλο σχετικά με το έργο;

Το συγκεκριμένο υδραγωγείο δεν σας το κρύβω, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα, καθώς αποτελεί προεκλογική μου δέσμευση από το 2019, μια υπόσχεση που παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Δεν θα χρονοτριβήσω περαιτέρω, τα λόγια για μερικούς είναι γλυκά, αλλά οι πράξεις «μιλούν» δυνατότερα από μόνες τους. Σας ευχαριστώ θερμά!