Παναγία Λεσινιτσιώτισσα (φωτoγραφίες + βίντεο)

Σαν μικρό θαύμα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έγινε το διήμερο της Παναγίας, 14 και 15 Αυγούστου 2022 στη Λεσινίτσα! Μετά από πολλά χρόνια τιμήσαμε την Παναγία με τον σωστό τρόπο, αυτόν που ορίζει η θρησκευτική πίστη και η λειτουργική τάξη.

Την Κυριακή το πρωί από τις 7 και μισή μέχρι τις 10 τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στην Παναγία στο Λιτσάτι, πάνω από τη λίμνη μας.

Μετά την πνευματική τράπεζα και το Μυστήριο των μυστηρίων που θεωρείται η Θεία Λειτουργία ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα έξω από την εκκλησία με ρακή και νηστίσιμα εδέσματα. Κατόπιν ακολούθησαν τρισάγια στους τάφους των κεκοιμημένων συγχωριανών μας.

Την Δευτέρα ανήμερα της μεγάλης θεομητορικής εορτής αντίστοιχα τελέσθηκε πάλι ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον κεντρικό Ναό της Παναγίας στην Άνω Λεσινίτσα!

Και στις δύο περιπτώσεις ο Εφημέριος των χωριών μας πατήρ Νικόδημος Καρκασίνας αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στο νόημα της εορτής της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου και τόνισε πως είναι πανηγύρι και χαρά. Είπε χαρακτηριστικά πως στη Λεσινίτσα άναψε λαμπάδα τον τελευταίο καιρό που φωτίζει και δίνει μήνυμα ελπίδος και παρηγοριάς. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πρόσωπα παλαιότερα, στους Λεσινιτσιώτες δασκάλους που από αυτούς έμαθε τα γράμματα και την ευγνωμοσύνη του στα πρόσωπα τους.

Συγχάρηκε τα παιδιά που είχαν την πρωτοβουλία και ευχήθηκε σε όλους και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες χρόνια πολλά και ευλογημένα με τη χάρη και τις πρεσβείες της Παναγίας Μητέρας μας.

Ακολούθησαν κεράσματα στα δύο καφενεία του χωριού παρόλο το δυσάρεστο γεγονός του εμπρησμού σε ένα από αυτά.

Η συμμετοχή και τις δύο ημέρες ήταν μεγάλη και ικανοποιητική παρά τα γνωστά θέματα των δύο τελευταίων ετών και την δυσπραγία από την ακρίβεια.

Κάποιοι συγχωριανοί έφεραν τα παιδιά τους για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής τους και όπως ήταν αναμενόμενο αυτά χάρηκαν την ομορφιά του τόπου παρά το δύσκολο της πρόσβασης, ευχαριστήθηκαν παιχνίδι στη φύση, στα νερά των ποταμών και της λίμνης μας, φύτεψαν και καλλωπιστικά δένδρα συμβολικά στον περίβολο της Παναγίας.

Έτσι θα έρθει το δέσιμο της νέας γενιάς με τον τόπο τους με μικρές κινήσεις και θυσίες από εμάς. Μικρές θυσίες που πρέπει να τις κάνουμε για το χωριό μας, όλοι και ιδιαίτερα η σημερινή γενιά που ζει στα αστικά κέντρα και στην ξενιτιά, αλλιώς θα αποξενωθούμε, ο τόπος θα ρημάξει και θα λέμε … κάποτε στο χωριό μας…

Ευχόμαστε του χρόνου πάλι με υγεία, καλύτερα και μεγαλύτερη συμμετοχή!