Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο Σιματάτι της Λεσινίτσας (φωτoγραφίες + βίντεο)

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, τιμήθηκε με λαμπρότητα και συγκίνηση στο χωριό μας για δεύτερη χρονιά, εκ μεταφοράς η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, ενός από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου.

Το Σιματάτι.

Η εκκλησία στο Σιματάτι ντυμένη στα λαμπρά με σημαίες και άνθη υποδέχθηκε τους πιστούς που αποτελούνταν από τους μόνιμους κατοίκους της Λεσινίτσας, διπλανά χωριά, τους Άγιους Σαράντα, την Αθήνα, την Τρίπολη και αλλού. Η καμπάνα του Αη Δημήτρη χτύπησε στις 8 το πρωί και ακούστηκε σε όλους τους μαχαλάδες καλώντας τους πιστούς.

Ο Αη Δημήτρης από ψηλά.

 

Προσέλευση ιερέα και πιστών.

Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο π. Νικόδημος Καρκασίνας από το Βαγγαλιάτι, έψαλαν ο Άρης – Χρήστος Μπίτας και ο Λεωνίδας Παππάς, γιός του ιερέως Χρήστου Παππά, ενώ συμμετείχαν 40 άτομα.

Ο π. Νικόδημος μίλησε Θεολογικά πάνω στο Ευαγγέλιο της ημέρας και στο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου. Συγκινητική στιγμή ήταν όταν η (σχεδόν αιωνόβια, 96 ετών) Αρετή Παππά (Κασιάρα) έλαβε την Θεία Κοινωνία.

Θεία Κοινωνία.

Ακολούθως εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας προς τον Λειτουργό π. Νικόδημο, όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο Φοινικαίων κ. Χρήστο Κίτσο, και τον Λεωνίδα Παππά.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας αφού διανεμήθηκε το αντίδωρο, η αρτοκλασία, τα κόλλυβα του Αγίου (μια παλιά συνήθεια του χωριού μας, που όσοι γιόρταζαν προσέφεραν το σιτάρι για την εορτή τους), στην αυλή προσφέρθηκαν η παραδοσιακή ρακή, μαστίχα για τις γυναίκες, λουκούμια και άλλα γλυκίσματα.

Προαύλιο Αη Δημήτρη.

Όλοι χάρηκαν με την παρουσία των μικρών παιδιών, των παιδιών μας και αυτά χάρηκαν περισσότερα απ’ όλους γιατί με την θαυμάσια καλοκαιρινή ημέρα είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να τρέξουν.

Προαύλιο Αη Δημήτρη.

Στη συνέχεια όλοι καθίσαμε σε κοινή τράπεζα όπου ευφρανθήκαμε με την συνοδεία παραδοσιακών προϊόντων όπως κάστανα, κυδώνια, κροθόπιτες, τηγανίτες αλλά και ψητό χοιρινό, κρασί και ρακή, μιλώντας για τα παλιά αλλά και τα θέματα που απασχολούν την δύσκολη σημερινή εποχή παρουσία και του Δημάρχου. Ο Μανώλης Μπάμπουλης με το ακορντεόν του προσέφερε την παραδοσιακή μουσική υπόκρουση στην ομήγυρη.

Μετά την Λειτουργία δίπλα στον Αη Δημήτρη.

 

Μετά την Λειτουργία δίπλα στον Αη Δημήτρη.

 

Μετά την Λειτουργία δίπλα στον Αη Δημήτρη.

Ευχαριστούμε που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρήστος Κίτσος μετά της συζύγου του και συγχωριανής μας Κωνσταντίνας (κόρη του Γιώργου Ζήση), ο τέως Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς από το Αλύκο, ο Ζήσης Αναγνώστης, ο Ηλίας Τσάβος και η Σπυριδούλα Σταύρου από την Αδελφότητα Τσαουσιωτών ο Άγιος Βασίλειος.

Προαύλιο Αη Δημήτρη.

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και συνέδραμαν στα έξοδα και την οργάνωση.

Αλέκος Μήτσης,

Βαγγέλης Τούλιος,

Ιωάννα Μούκα,

Ανέστης Μήτσης,

Σταύρος Μικέλης,

Δημοσθένης Σέκκας,

Γιώργος Σέκκας,

Μαρία Λίτσα,

Χρήστος Σέκκας.

Οι Λειτουργίες που οργανώνονται στο χωριό μας αφενός προσφέρουν τον εκκλησιασμό των λιγοστών κατοίκων, αφετέρου δίνουν ένα μήνυμα, το μήνυμα ότι είμαστε ακόμα εδώ και προσπαθούμε να συμβάλουμε, όσο μπορεί ο καθένας, ώστε να διατηρηθεί όρθιος και να μην ερημώσει αυτός ο τόπος. 

Υπόσχεση για το μέλλον…

Μακάρι να είμαστε πάλι του χρόνου στον Άγιο Δημήτριο με την προστασία του και να είμαστε πιο πολλοί!

Βοήθειά μας ο Άγιος και χρόνια πολλά σε όλους!

Άρης – Χρήστος Μπίτας

Οδυσσέας Σέκκας