Λεσινίτσα 2023: Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στη Μονή Αγελάστου (φωτογραφίες + βίντεο)

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἠμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἠμῶν, χαριζόμενον ἠμὶν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.

Η Υπαπαντή είναι Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζεται η «προσφορά» του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του όπου τον υποδέχθηκε ο Δίκαιος Συμεών. Ο Προφήτης Συμεών γνωρίζοντας την έλευση του Μεσσία τον περίμενε όντας σε βαθύ γήρας και όταν τον υποδέχθηκε αναφώνησε το γνωστό: «Nῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου…», έχοντας εκπληρώσει και ολοκληρώσει δηλαδή τoν ρόλο του. Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού. Κατ’ αναλογίαν σήμερα είναι ο«σαραντισμός» που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.

Στην παλιά Μονή του Αγελάστου κάτω από τις βουνοκορφές της Λεσινίτσας, εορτάστηκε και σήμερα η μεγάλη αυτή εορτή, όπως παραδοσιακά εορτα΄ζοταν και τα παλιά χρόνια πριν την κατάργηση κάθε θρησκευτικής λατρείας από το αθεϊστικό καθεστώς.

Στο προαύλιο της εκκλησίας. (φώτο Α. Βραγκαλάς)

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Ιερέα Νικόδημο Καρκασίνα από το Βαγγαλιάτι με τη παρουσία των λιγοστών κατοίκων του χωριού μας. Ο π. Νικόδημος ευχήθηκε σε όλους υγεία, υπομονή και κουράγιο.

Ο π. Νικόδημος.

Κατά την παράδοση μοιράστηκαν κόλλυβα (βρασμένο σιτάρι με χυλό) ενώ έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας. Ακολούθησε και ο παραδοσιακός χορός όπως παλιά.

Στο προαύλιο της εκκλησίας.

Χρόνια πολλά σε όλους! Και του Χρόνου!