Βραδιά λογοτεχνίας σε ένα κόσμο λέξεων και συναισθημάτων

Την περασμένη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023, οι φίλοι της λογοτεχνίας στην Αθήνα βρέθηκαν σε έναν χώρο γεμάτο λόγια και συναισθήματα, για να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της Αναστασίας Κατσαλίδα. Σε μια βραδιά που συντονίστηκε από τον βραβευμένο ποιητή μας Νίκο Κατσαλίδα, παρουσιάστηκαν δύο ποιητικά έργα της, το «Μια Χούφτα Ουρανός» και «Τα Ερωτικά της Χαράς και της Λύπης», από τις Εκδόσεις Νίκας. Μια εμπειρία που άγγιξε τις καρδιές του κοινού, φέρνοντας τη μαγεία της λογοτεχνίας στο προσκήνιο.

Στιγμές από την παρουσίαση.

Ο πεζογράφος-ποιητής Σταύρος Παπουτσής και ο πεζογράφος Σπύρος Σταύρου Χρήστου ανέλυσαν το έργο της ποιήτριας. Μέσα από την εμπειρία και την προσωπική τους σκοπιά, προσέφεραν μια ειλικρινή και βαθιά κατανόηση των συναισθημάτων και των εικόνων που διαπνέουν τα ποιήματα της συγγραφέως.

Στιγμές από την παρουσίαση.

Η γενέτειρά της, η Λεσινίτσα, αναδείχθηκε σε ζωντανή εικόνα μέσα από τα ποιήματά της. Ο κόσμος της γεμάτος αρώματα, χρώματα και αναμνήσεις, άνοιξε ένα παράθυρο στις ψυχές των ακροατών.

Η ξενιτιά, ένα θέμα βαθύ και επίκαιρο, αντικατοπτρίζεται στην ποίηση της. Η ποιήτρια, που έζησε τη μετεγκατάσταση, πλάθει λέξεις που αγγίζουν τα συναισθήματα της απόστασης, της μελαγχολίας, και της ανάγκης για σύνδεση με τη ρίζα της.

Ο έρωτας, ως αιώνιο κίνητρο της ανθρώπινης ψυχής, είναι ένα άλλο βασικό θέμα στην ποίηση της. Με λέξεις που χορεύουν στη σειρά, αναπτύσσει ιστορίες αγάπης, αποκαλύπτοντας την ουσία των συναισθημάτων.

Ο προσωπικός της δύσκολος αγώνας, ως κεντρικό θέμα, αναδύεται μέσα από την ποίησή της. Δεν φοβάται να εξερευνήσει τις δύσκολες στιγμές, τις αντιφάσεις, και τις αμφιβολίες της ψυχής της. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνει να συνδέσει τον προσωπικό της κόσμο με αυτόν του αναγνώστη, προσφέροντας μια κοινή γλώσσα της ανθρώπινης εμπειρίας.

Συγκινητικές στιγμές προσέφεραν ο ποιήτης Νίκος Σύρος, η ποιήτρια Αθηνά Παππά, ο συγγραφέας-ποιητής Γιώργος Νόνης και ο (μικρός) Νίκος Κατσαλίδας ο νεότερος, που με την απαγγελία ποιημάτων από τα έργα της, έδωσαν φωνή στα λόγια και έκαναν την ποίηση πραγματικότητα. Οι παρουσιάσεις αυτές αποτέλεσαν αποκορύφωμα, προσφέροντας ένα ταξίδι στον ψυχολογικό κόσμο της ποιήτριας.

Η Αθηνά Παππά.
Ο Γιώργος Νόνης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Αναστασία Κατσαλίδα υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να φέρει τον μοναδικό κόσμο της στην παλάμη του.

Υπογραφή βιβλίων.

Eυχόμαστε ολόψυχα καλοτάξιδα τα δύο νέα έργα!